ECONOMIC

Guvernul trebuie să renegocieze acordul de împrumut din Rusia, experţi

post-img

Experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul consideră că "Guvernul Republicii Moldova trebuie, în regim de urgenţă, să renegocieze acordul privind creditul rusesc în bază de transparenţă şi în conformitate cu legislaţia naţională şi Constituţia".

Potrivit Infotag, în opinia Institutului referitoare la acest acord se menţionează că "FMI (în condiţiile crizei cu coronavirusul) şi-a modificat prognoza de creştere economică a Republicii Moldova, de la +3,8% creştere a PIB-ului, la cel puţin -3% scădere", iar "economia naţională a Republicii Moldova intră în recesiune economică pe o perioadă de cel puţin 3-4 ani".

"Republica Moldova are acum nevoie ca niciodată de finanţare externă. Creditul din partea Federaţiei Ruse poate fi o soluţie în acest sens, dar nicidecum nu trebuie să afecteze securitatea economică şi suveranitatea ţării. În forma actuală, acest acord nu poate fi susţinut, deoarece afectează grav securitatea economică, dar şi suveranitatea ţării. În acest acord de împrumut nu au fost respectate normele ce ţin de transparenţa procesului decizional, nu au fost supuse consultărilor publice aceste proiecte de acte, iar publicul larg nu a avut posibilitatea de a analiza aceste acte, de a formula propuneri şi recomandări. Astfel, lipseşte consultarea şi avizul consultativ al Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului. În acord nu este specificată instanţa de judecată care va examina litigiile pe marginea creditului. Acordul prevede că datoriile private ale companiilor moldoveneşti către băncile ruseşti pot fi transformate în datorii de stat. Acest lucru arată că nu avem informaţie clară cu privire la cât se îndatorează Republica Moldova în faţa Federaţiei Ruse prin acest acord şi cât trebuie să reîntoarcă înapoi. O astfel de abordare denotă lipsa de profesionalism a negociatorilor moldoveni", susţin experţii.

În acelaşi timp, ei notează că, "dacă se încalcă termenul de rambursare, conform acordului respectiv, se leagă celelalte datorii existente de acest credit şi, evident, poate fi legată şi datoria extrem de mare din regiunea transnistreană, de şapte miliarde de dolari, pentru gazul folosit".

"Federaţia Rusă, pe de altă parte, prin intermediul acestui acord, încearcă să promoveze o poveste despre suportul lor şi cât de multe lucruri bune fac pentru a ajuta Republica Moldova. Acest credit, în opinia noastră, vine cu condiţii ce nu avantajează cetăţenii ţării, ci mai degrabă îi afectează şi îi împovărează cu noi datorii. Condiţiile impuse de către Federaţia Rusă prevăd clauze absurde (în special, articolul 7 punctul 2), care duc la creşterea dependenţei de Federaţia Rusă. Principalii beneficiari ai acestui acord sunt Federaţia Rusă şi un cerc restrâns economic-financiar sprijinit de puterea de la Chişinău", consideră experţii.

În opinia lor, în situaţia actuală, "este preferabil ca Guvernul Republicii Moldova să negocieze, în cea mai mare parte, acordarea de asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene", căci aici sunt "condiţii prin care UE se asigură că principalii beneficiari ai sprijinului financiar sunt cetăţenii Republicii Moldova".

"În forma actuală, acest acord nu poate fi susţinut, deoarece afectează grav securitatea economică, precum şi suveranitatea ţării. În contextul respectiv, Guvernul Republicii Moldova, în regim de urgenţă, în mod transparent şi deschis, trebuie sa renegocieze acordul de creditare cu Federaţia Rusă, în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova şi legislaţia naţională", spun experţii.