Guvernul Republicii Moldova şi misiunea FMI au ajuns la un acord la nivel de personal în urma celei de-a treia evaluări a programului economic susţinut de FMI
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Guvernul Republicii Moldova şi misiunea FMI au ajuns la un acord la nivel de personal în urma celei de-a treia evaluări a programului economic susţinut de FMI

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson, pe marginea totalurilor celei de-a treia monitorizări a programului economic susţinut de FMI.

Consiliul de Directori Executivi ai FMI va analiza raportul misiunii, posibil deja în mai curent, după ce autorităţile Republicii Moldova vor implementa o serie de acţiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de circa 34,9 milioane de dolari.

Şeful Misiunii de experţi ai FMI, Ben Kelmanson, a constatat că autorităţile Republicii Moldova au înregistrat în continuare progrese în consolidarea politicilor economice şi eliminarea vulnerabilităţilor din sectorul financiar-bancar, iar eforturile depuse au contribuit la menţinerea stabilităţii financiare şi la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu.

„Prognozăm în 2018 o creştere economică stabilă, la nivelul de 3,8 la sută. Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, inclusiv prin perfecţionarea guvernării şi îmbunătăţirea situaţiei financiare a băncilor comerciale, precum şi a eforturilor de fortificare a cadrului de reglementare şi supraveghere sunt vitale pentru menţinerea stabilităţii financiare şi susţinerea creşterii economice şi încurajarea creării locurilor de muncă noi”, a declarat Ben Kelmanson.

În context, Pavel Filip a precizat că a fost stabilită o listă de priorităţi pentru a cheltui cât mai eficient banii din finanţările externe. Totodată, premierul a specificat că Executivul va  asigura rectificarea în termeni optimi a bugetului pentru 2018, a cadrului bugetar pe termen mediu şi aprobarea, până la sfârşitul actualei sesiuni a Parlamentului, a legii bugetului pentru 2019.

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson s-a aflat în vizită de lucru la Chişinău în perioada 15 – 27 martie 2018, pentru discuţii cu autorităţile Republicii Moldova, în contextul celei de-a treia monitorizări a programului economic susţinut de FMI.

Similare
RECOMANDĂRI