Guvernul de la Chişinău vrea să stimuleze investiţiile în pensiuni agroturistice
Sursa foto:Adevarul.ro Vizualizari:

Guvernul de la Chişinău vrea să stimuleze investiţiile în pensiuni agroturistice

Proprietarii de terenuri agricole care practică o activitate agricolă de cel puţin 5 ani vor putea să amplaseze pe aceste terenuri pensiuni agroturistice fără a schimba destinaţia terenului şi a achita sute de mii de lei pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului.

Detaliile proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Codului funciar au fost comunicate astăzi, de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Bîtca, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Proprietarii de terenuri agricole care practică o activitate legată de creşterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi, pomi fructiferi, viţă de vie vor putea să amplaseze pe aceste terenuri agricole pensiuni agroturistice, datorită modificărilor şi completărilor aduse Codului funciar. În acest sens, ei vor putea economisi circa 170 mii de lei, bani ce ar putea să îi investească pentru confortul turiştilor sau în infrastructură”, a precizat ministrul Vasile Bîtca, în conferinţa de presă. De asemenea, oficialul a menţionat că modificările propuse susţin implementarea politicii de dezvoltare regională şi rurală şi vor contribui la dezvoltarea echilibrată a regiunilor.

În prezent, pentru amplasarea pe terenurile cu destinaţie agricolă a structurilor de primire turistică de tip pensiuni agroturistice este necesar de schimbat destinaţia terenului şi de achitat pierderi pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor. Cheltuielile pentru excluderea din circuitul agricol a unui ar de teren constituie circa 12 mii de lei.

Prin adoptarea proiectului se va recunoaşte proprietarilor dreptul de a amplasa pe terenurile cu destinaţie agricolă, structuri de primire turistică de tip pensiuni agroturistice, fără a fi necesar schimbarea destinaţiei acestora.

Totodată, ministrul a subliniat că proiectul de lege prevede termenul de 5 ani de practicare a agriculturii ca şi condiţie de preîntîmpinare a exercitării acestui drept în scopuri speculative, fără a avea intenţia de a practica activităţi agricole.

În acest context, aprobarea proiectului va spori oportunităţile de ocupare a forţei de muncă în domeniul nonagricol, inclusiv veniturile în mediul rural, precum şi va creşte capacitatea de afaceri în regiuni.

Similare