Guvernul a aprobat Proiectul Politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a aprobat Proiectul Politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018

Cabinetul de miniştri a aprobat la şedinţa de astăzi Politica fiscală şi vamală pentru anul 2018. Documentul stabileşte reguli clare de impozitare, bazate pe echitate şi simplitate fiscală, care urmează să asigure stimularea mediului investiţional în Republica Moldova şi creşterea încasărilor la bugetul de stat.

Proiectul mai multe modificări şi completări ale actelor legislative care decurg din obiectivele politicilor fiscale şi vamale şi de administrare fiscală şi vamală, ale Conceptului de rescriere a Codului fiscal şi vamal, precum şi obligaţiile asumate de Guvern în cadrul Acordului de Asociere RM-UE.

Principalele modificări în activitatea agenţilor economici se referă la:

  • o nouă metodologie de evidenţă a mijloacelor fixe;
  • aplicarea cotei reduse a TVA de 8% pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituţiilor publice;
  • aplicarea scutirii de TVA cu drept de deducere, de acciză şi de taxe vamale la aprovizionarea cu combustibil şi mărfuri a navelor sub pavilion moldovenesc care sunt implicate în transport internaţional;
  • dreptul de restituire a taxei pe valoare adăugată pentru producătorii de lapte.

Pentru persoanele fizice au fost stabilite noi tranşe de venit impozabil, mărimea scutirilor personale fiind majorată cu 6%. Proiectul se referă şi la extinderea impozitului pe avere pentru alte componente ale acesteia, şi anume asupra autoturismelor cu o valoare mai mare de 1,5 milioane de lei. De asemenea, este prevăzută schema de majorare a accizelor pentru produsele petroliere, tutun şi alcool, cu stabilirea acestora pe o perioadă de trei ani.

Politica fiscală şi vamală pentru anul 2018 urmează să fie aprobată de Parlament.

Similare