ECONOMIC

Guvernul a aprobat măsurile fiscale convenite cu FMI

post-img

Guvernul a aprobat vineri un şir de măsuri fiscale, convenite anterior cu FMI pentru obţinerea asistenţei financiare externe şi acoperirea deficitului bugetar.

Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a spus la şedinţa Guvernului că este vorba de anularea scutirii personale pentru persoanele al căror venit anula depăşeşte 360 mii lei ($20 mii). În total, această măsură va afecta 4,8 mii de persoane. 

"A doua măsură prevede aplicarea impozitării generale la creşterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice. De asemenea, s-a decis revenirea la cota TVA de 20% pentru sectorul HoReCa (restaurante, hoteluri, cafenele). În discuţiile cu alţi antreprenori, am fost informaţi că ei se confruntă cu probleme atunci când TVA diferă într-un alt sector", a motivat ea.

Potrivit ministrului, "se anulează consecinţele amnistiei fiscale, introduse în 2018; aceasta se referă în special la anularea interdicţiei de control fiscal până la 1 ianuarie a anului trecut. Totodată, taxa pentru poluarea mediului va fi majorată cu 20%, iar tichetele de masă vor fi supuse achitării contribuţiilor de asigurări sociale"

Printre alte propuneri se numără reducerea costului mărfurilor care pot fi importate în ţară fără impozitare, până la 200 de euro (este vorba de cumpărăturile online).

"Când guvernarea anterioară, la sfârşitul anului 2018, a redus impozitele şi a majorat salariile, precum şi a oferit cu generozitate alte cadouri electorale care nu au fost acoperite de buget, mulţi au înţeles că în viitor cineva va trebui să plătească pentru toate acestea. Guvernarea precedentă a acţionat după principiul "După noi - şi potopul", iar acum ne aflăm în situaţia în care trebuie să luăm măsuri urgente pentru a asigura plata salariilor şi a pensiilor, precum şi pentru a investi în infrastructură", a spus ministrul.

Gavriliţă susţine că Partidul Democrat a planificat după alegeri reducerea cheltuielilor bugetare cu 3,5 mlrd. lei, ceea ce ar însemna o lipsă de mijloace pentru reparaţia drumurilor, şcolilor şi grădiniţelor. O altă opţiune a fost majorarea TVA de bază până la 22%, ceea ce ar afecta toţi cetăţenii Moldovei.

Ea a spus că actualul Guvern a decis să meargă pe altă cale şi să apeleze la partenerii străini pentru sprijin financiar, precum şi să ia măsuri ţintite pentru a asigura condiţii de impozitare egale pentru toţi.

"Avem parteneri externi care sunt gata să ne ajute. Bugetul de stat pentru acest an prevede granturi de 1,3 mlrd. lei din partea UE şi aproximativ 2 mlrd. lei sub formă de împrumuturi cu o rată a dobânzii mică pentru finanţarea deficitului bugetar, ceea ce va permite menţinerea unui nivel mai ridicat al cheltuielilor", a spus ministrul.

Potrivit ei, în schimb, UE şi alţi parteneri vor să vadă că Guvernul Moldovei adoptă o abordare responsabilă şi că urmeze principiile bunei guvernări, astfel încât să nu cheltuiască banii cetăţenilor pentru nevoile şi interesele personale.

De asemenea, Guvernul a aprobat pentru a doua lectură proiectul de lege pentru rectificarea bugetului de stat pentru anul curent.