ECONOMIC

Granturi pentru femeile din localităţile rurale

post-img

Femeile cu activitate economică în gospodăriile casnice, din diferite regiuni ale R. Moldova, vor putea beneficia de ajutor financiar nerambursabil de până la 3500 de dolari pentru activităţi generatoare de venituri, prietenoase mediului şi reziliente la schimbările climatice. Propunerile de proiect pentru obţinerea finanţării pot fi depuse până pe 8 decembrie.

Granturile vor fi oferite de proiectul Programului Naţiunulor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Comunităţi rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor", finanţat de Suedia. Concursul este deschis femeilor din mediul rural sau urban care reprezintă o gospodărie casnică din raioanele Nisporeni, Călăraşi, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, zona de securitate şi regiunea transnistreană, relatează Moldpres.

Printre activităţile eligibile pentru finanţare pot fi construcţia serelor, irigarea prin picurare, colectarea apei de ploaie, managementul deşeurilor organice, producerea compostului, apicultura, crearea depozitelor pentru seminţe şi produse agricole, creşterea animalelor, dar şi alte activităţi care pot contribui la securitatea alimentară în condiţii meteorologice extreme.

În total, vor fi selectate 60 de femei iniţiatoare a unei activităţi economice în cadrul gospodăriei casnice, care vor mai beneficia de mentorat pentru dezvoltarea afacerii. Contribuţia financiară din partea solicitantelor de grant este încurajată, însă nu este o condiţie obligatorie. Co-finanţarea urmează a fi asigurată prin lucrări aferente implementării grantului.

În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie, experţii proiectului PNUD şi companiei AXA Management Consulting, în parteneriat cu Centrul CONTACT şi Agenţia INNOVATION, care sunt responsabile de gestionarea concursului de granturi, vor organiza sesiuni de informare în regim online cu privire la condiţiile şi modul de desfăşurare a concursului.

Proiectul „Comunităţi rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor" contribuie la dezvoltarea durabilă şi sporirea rezilienţei la schimbările climatice a localităţilor din raioanele Nisporeni, Călăraşi, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, zona de securitate (raionul Dubăsari) şi regiunea transnistreană, prin abilitatea economică, socială şi educaţională a femeilor.  Proiectul este implementat de PNUD în perioada 2020 - 2023, cu asistenţa financiară a Suediei.