ECONOMIC

Gazprom renunţă la contractele cu Ucraina. Europa riscă să rămână fără căldură în cea mai geroasă dintre perioade

O nouă dispută dintre Moscova şi Kiev riscă să lase Europa fără căldură, mai ales în această perioadă geroasă. Moscova a anunţat că intenţionează să renunţe la contractele de gaze cu Ucraina, inclusiv la cel de tranzit spre Vest.

Gazprom afirmă că este obligat să anuleze contractele cu Naftogaz Ucraina. Este, de fapt, o răzbunare pentru decizia Tribunalului Internaţional de Arbitraj de la Stockholm de a sancţiona concernul rus pentru încălcarea obligaţiilor contractuale.

Ruşii sunt amendaţi pentru că nu au livrat Europei suficient gaz astfel încât că Ucraina să îşi încaseze banii din tranzit.

“Judecătorii Curţii de Arbitraj de la Stockholm şi-au argumentat decizia spunând că starea economiei ucrainene s-a deteriorat simţitor. Suntem categoric împotriva rezolvării pe seama noastră a problemelor economice ale Ucrainei” (sursă: Alexei Miller, preşedintele Consiliului Director Gazprom)

Procedura de reziliere a contractelor pe gaze cu Ucraina nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Poate dura luni întregi şi se decide tot la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm. Dacă se va ajunge până aici, Rusia va trebui să plătească amenzi enorme, dar va fi afectată şi la capitolul imagine. Va fi un nou motiv să se vorbească că Moscova şantajează Europa şi că foloseşte resursele energetice ca armă politică.

Ucrainienii au anunţat imediat Comisia Europeană despre posibila situaţie de criză.

Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Energie: “Potrivit informaţiilor pe care le avem, fluxul de gaze către Uniunea Europeană este normal şi stabil. Urmărim situaţia îndeaproape”.

De fapt, din 2015 Ucraina nu a mai importat gaze din Rusia. Necesarul de consum, Ucraina şi l-a acoperit din resurse proprii şi din importuri de la statele vecine: Polonia, Ungaria şi Slovacia.

Din Rusia, prin gazoductele ucrainene se livrează doar combustibilul destinat beneficiarilor europeni.