Gas Natural Fenosa îşi schimbă denumirea şi anunţă planuri grandioase
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gas Natural Fenosa îşi schimbă denumirea şi anunţă planuri grandioase

Gas Natural Fenosa, una dintre cele mai mari companii spaniole de energie, îşi schimbă denumirea în Naturgy, ca parte a unei revizuiri strategice mai ample, care va permite o crestere de circa trei ori a afacerii sale cu surse regenerabile de energie în urmatorii cinci ani.

Miscarea face parte dintr-un plan prezentat, pe 28 iunie, de Francisco Reynes, presedinte si director executiv, cu scopul de îmbunătăţire a performanţei şi creşterea veniturilor grupului, numit acum Naturgy. Acesta include o structură corporativă redusă, obiective de economisire a costurilor şi o reducere cu 4,9 miliarde de euro a activelor existente, notează mold-street.com.

O transformare necesară

Reynes, care a preluat compania în februarie 2018, a stabilit un plan de creştere a veniturilor înainte de dobândă, impozitare, amortizare şi amortizare la 5 miliarde de euro până în 2022, de la 3,9 miliarde de euro în 2017. De asemenea, compania va majora cu 30% dividendele, până la 1,30 EUR pe acţiune în 2018, cu o promisiune de creştere anuală de minimum 5%.

O "transformare a fost necesară", a declarat pentru Reymes pentru Financial Times, având în vedere schimbările rapide care au loc în industria energetică pe fondul creşterii continue a energiilor regenerabile. "Suntem obsedaţi de valoare, nu de dimensiune", a adăugat acesta.

Preşedintele companiei, a justificat schimbarea numelui în faptul că doreşte să fie "recunoscută ca furnzor de energie şi nu doar ca de gaz". Reynés a subliniat faptul că, de-a lungul istoriei, grupul şi-a schimbat deja numele de mai multe ori şi că această nouă schimbare nu se datorează "maniei", ci necesităţii de a adopta un nume "scurt" care să grupeze dorinţa de expansiune internaţională a companiei şi a tuturor activităţilor.

"Pariem mult pe gazele naturale, dar nu doar pe gaze!". De fapt, compania sa născut sub denumirea de Societatea Catalană pentru Iluminatul de Gaze din secolul al XIX-lea, iar în istoria sa a avut nume diferite, cum ar fi Gas Natural SDG. În 2009, după fuziunea cu Fenosa, a fost redenumită Gas Natural Fenosa.

Planuri de dezvoltare

În ceea ce priveşte schimbarea sediului la Madrid pe care compania la adoptat în octombrie anul trecut din cauza provocării secesioniste din Catalonia, Reynés nu a exclus faptul că Naturgy ar putea să se întoarcă în Catalonia. 

În plus a precizat că Naturgy nu va face investiţii în centralele electrice pe cărbune sau cele nucleare în cazul în care investiţia nu indică rentabilitatea.

Analiştii prognozează o consolidare mai puternică în acest sector ca urmare a agravării pieţei de energie a Germaniei la începutul acestui an, care a făcut ca RWE să-şi îndrepte atenţia spre generarea de energie regenerabilă şi Eon către reţelele de transport şi retail cu achiziţia de Innogy în valoare de 43 de miliarde de euro.

Naturgy va investi 8,4 miliarde de euro în următorii cinci ani, cu 5,3 miliarde de euro alocaţi pentru o creştere organică. Aproximativ două treimi din acestea se vor îndrepta către reţele reglementate, în special electricitate. Soldul va fi investit în creşterea activelor de producere a energiei electrice de la Naturgy, în special în portofoliul său de surse regenerabile, concentrat pe energie eoliană şi solară.

Compania a identificat deja proiecte care vor vedea că producţia de energie regenerabilă va creşte până la aproximativ 9 gigawatţi în 2022, în principal în Spania, America de Sud şi Australia.

Francisco Reynes, fost director executiv al operatorului de autostrăzi Abertis, a declarat că planul său a avut sprijinul acţionarilor. A fost pusă în aplicare şi o nouă schemă de stimulare a managementului, axată pe obiectivele privind fluxul de numerar şi rentabilitatea investiţiilor.

Moldova nu apare

Activităţile din Moldova nu sunt menţionate separat în noile planuri ale companie, datorită importanţei sale reduse. Anterior s-a anunţat că de activele companiei se interesează investitori din Cehia, Moldova şi China. 

De notat că acţiunile companiei la Bursa de la Madrid au crescut joi, 28 iunie, cu puţin peste 25%, până la 22,51 euro, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, comparativ cu.minimumul anului de 17,93 euro pe acţiune în februarie. 

În prezent, 40% din Naturgy/Gas Natural  este în mâinile unor grupuri de investitori reprezentat în bord ca CVC Global Infrastructure Partners and private equity group CVC, în timp ce banca La Caixa controlează o cotă de 24 procente.

Alţi acţionari minoritari relevanţi sunt compania publică de energie algeriană Sonatrach (4%), care este, de asemenea, una dintre principalele surse de gaze ale companiei, iar fondul Capital Group(3%).

Gas Natural Fenosa şi-a menţinut interesul său în Moldova, deşi această regiune nu se regăseşte printre ariile sale strategice, unde grupul îşi dezvoltă afacerea sa integrală în gaz şi electricitate. 

Grupul Gas Natural Fenosa, este cel mai mare furnizor şi distribuitor de energie din Republica Moldova (deţine două companii: una de distribuţie şi alta de furnizare a energiei) şi a a avut în 2016 venituri operaţionale de 227 milioane euro (circa 4,7 miliarde lei), în scădere cu circa 33 de milioane euro (12,7%) faţă de 2015.

Similare
RECOMANDĂRI