ECONOMIC

Fructele din Republica Moldova au stârnit interesul importatorilor din Croaţia

Cei mai mari importatori de fructe din Croaţia şi-au arătat disponibilitatea de a lua tot mai multe produse din Republica Moldova. Sezonul comercial pentru prune şi struguri abia a început, iar prin intermediul proiectul USAID Agricultura Performantă, în Croaţia au fost livrate deja 20 de tone de prune. Totul a fost posibil datorită campaniilor de promovare a fructelor autohtone în ţări din Europa Centrală şi de Est.

Datorită campaniilor de promovare, derulate cu ajutorul USAID, mai mulţi reprezentanţi ai importatorilor din Croaţia şi Slovenia au vizitat producători basarabeni, au inspectat plantaţiile şi capacităţile de păstrare a fructelor.

„Mesajul meu către exportatorii basarabeni este că sunt bineveniţi pe piaţa croată. Aşteptăm ca fructele şi legumele voastre să fie mai disponibile în Croaţia”, a spus TADIJA BENIC, reprezentantul unei companii de import fructe, Croaţia.

„Partenerii din Moldova sunt aşteptaţi, cu drag, pe piaţa din Croaţia. Aceasta este deschisă oricărei persoane cu intenţii bune, pentru beneficiu reciproc. Ar trebui să fim întotdeauna deschişi şi pentru schimbul de produse şi pentru schimbul de activităţi comerciale”, a spus DENIS MATIJEVIC, reprezentantul unei companii de import fructe, Croaţia.

Firmele din Europa Centrală vor să importe din Republica Moldova dar producătorii autohtoni trebuie să respecte mai multe condiţii. Fructele trebuie să aibă un spect frumos, să fie ambalate în lăzi de lemn iar certificarea internaţională în domeniu poate constitui un alt mare avantaj.

Conform datelor statistice, în 2019 Croaţia a importat din Republica Moldova 619 tone de prune, în valoare de circa 300 de mii de dolari, şi peste 160 de tone de struguri de masă, în valoare de circa 151 de mii dolari.