ECONOMIC

Fructe din Republica Moldova, pe rafturile magazinelor din România

post-img

Struguri şi prune din Republica Moldova au ajuns pe rafturile mai multor magazine din România. Luna trecută, o companie din raionul Ialoveni a expediat primul camion de fructe proaspete în reţeaua de comerţ „Auchan Retail”. Companiile planifică să extindă cooperarea şi pentru categorii noi de fructe.

Potrivit membrilor Asociaţiei Moldova Fruct şi PNUD Moldova, diversificarea pieţelor de export şi a categoriilor de cumpărători pentru fructe a fost posibilă după ce, în toamna anului 2016, peste 10 producători şi exportatori de fructe din cadrul asociaţiei au participat cu un stand comun la expoziţia „Indagra Food”, scrie Ziarul de Gardă.

În prezent, Asociaţia Moldova Fruct colaborează cu 180 de producători, exportatori şi procesatori de fructe.

Svetlana Lungu, şefa direcţiei Protecţia şi sănătatea plantelor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a declarat că exportul produselor autohtone depinde de normele fitosanitare stabilite de fiecare ţară în parte.

„Cerere pentru produsele de la noi este în Iran, Israel, Vietnam şi India. Există anumite proceduri legate de standardele fitosanitare internaţionale care trebuie implementate, ceea ce ne va permite să exportăm fructe şi legume şi în alte ţări. Totul depinde de cerinţele fitosanitare prezentate de ţara importatoare. Fiecare ţară prezintă lista dăunătorilor care constituie un risc fitosanitar pentru ei. Stabilirea acestei liste de dăunători depinde de condiţiile climatice, de flora şi fauna din ţară, de posibilităţile de dezvoltare a dăunătorilor în acea zonă”, susţine specialista, făcând referire şi la cazurile tot mai frecvente când Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor) a interzis importul a zeci de tone de fructe, motivând că ar fi depistat „larve ale moliei estice (Grapholitha molesta Busck).

În conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru a preveni pătrunderea şi răspândirea acestei molii pe teritoriul Federaţiei Ruse, este interzis importul lotului contaminat, susţin reprezentanţii instituţiei din Rusia. Cu toate acestea, reprezentanţii ANSA declară că în Republica Moldova aceste molii nu sunt un obiect de carantină, însă în Federaţia Rusă sunt şi de aceea autorităţile de acolo au dreptul să le întoarcă.

Înaintea semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în 2014, cea mai semnificativă pondere o reprezenta exportul în Federaţia Rusă, în proporţie de 60—70% din totalul de export de fructe de la noi. Începând cu 2014, se înregistrează o creştere de 16% a exportului de fructe către piaţa Uniunii Europene şi o scădere a exportului de fructe în Federaţia Rusă cu 50%.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-iunie 2017, totalul exportului de fructe şi legume din Republica Moldova a constituit 74,27 milioane USD, dintre care exportul către UE - 38,5 milioane USD, ceea ce reprezintă 51% din totalul de exporturi. Exportul către CSI constituie 30,17 milioane USD, respectiv, 40,62% din totalul de exporturi.