ECONOMIC

Frauda bancară va afecta economia R. Moldova şi în 2020. Prognozele experţilor

post-img

În 2020, printre riscurile care ar putea compromite creşterea economică este climatul politic din R. Moldova. Potrivit experţilor, economia va fi afectată de viitoarele alegeri prezidenţiale, care „în mod tradiţional”, vor creea un înalt nivel de incertitudine şi instabilitate. Totodată, aceştia susţin că frauda bancară va afecta dezvoltarea economică şi în noul an.

„În 2020 cea mai marea povocare pentru economie este combinaţia a trei factori într-un singur an. Primul ţine de politica bugetară expansionistă cu un deficit bugetar de peste 3 % din PIB, un deficit bugetar destul de mare cu surse de finanţare neclare. Al doilea factor este o politică bugetară destul de relaxată şi al treilea factor este contextul electoral. Aceşti factori creează riscuri pentru stabiliatea macrofinanciară”, a afirmat pentru Ziarul de Gardă, Directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor.

Potrivit expertului, creşterea economică din 2020 va fi afectată de alegerile prezidenţiale, care creează un înalt nivel de incertitudine şi instabilitate. 

„În mod tradiţional alegerile sunt asociate cu un nivel de incertitudine. Anume incertitudinea este principala temere a unui investitor, mai ales în ţări cum este R. Moldova. Acest lucru înseamnă că în perioada electorală nivelul de incertitudine este înalt şi este riscant ca cineva să învestească. Acest lucru afectează activitatea întreprinderilor, crearea locurilor de muncă şi în general creşterea economică”, a susţinut Lupuşor.

Analistul accentuează că o altă sursă de risc ţine de creşterea eventualelor împrumuturi ale Guvernului de la băncile comerciale. 

„În jurul alegerilor, guvernele deobicei se avântă în cheltuieli bugetare sporite cu acoperire financiară neclară şi acest an nu este unul de excepţie. În contextul înrăutăţilor relaţiilor cu partenerii de dezvoltare şi în contextul în care nu este clară soarta memorandumului cu FMI, Guvernul ar putea recurge mai intens la credite interne, împrumuturi de la bănci. Acest lucru va lovi iarăşi în economie deoarece băncile vor prefera mai mult să crediteze Guvernul în detrimentrul creditării sectorului real, afectând activitatea investiţională şi creşterea economică”, a mai spus Lupuşor.

Nu sunt premize pentru o eventuală criză pe piaţa valutară din R. Moldova

În acelaşi context, expertul mai notează că în 2020 nu sunt premize pentru o eventuală criză pe piaţa valutară din R. Moldova. Cu toate acestea, în noul an vor exista anumite tendinţe cu presiuni asupra monedei naţionale.

„Acestea ţin de reducerea exporturilor, remiterilor, reducerea asistenţei externe şi reducerea investiţiilor străine directe. O altă provocare în acest an sunt presiunile asupra balanţei de plăţi, deoarece pricipalele surse care asigură influx de valută străină în ţară vor fi afectate. Cu toate acestea, trebuie să menţionez că Banca Naţională dispune de rezerve valutare suficiente pentru a evita fluctuaţiile excesive ale cursului de schimb. Anume nivelul actual de rezerve valutare este unul optim şi sufiecient pentru ca Banca să facă faţă provocărilor economice despre care am vorbit mai sus”, a explicat expertul.

Frauda bancară va afecta dezvoltarea economică şi în 2020

„Frauda bancară deja ne-a afectat şi ne va afecta în continuare. În 2018, R. Moldova a avut parte de un progres ruşinos la capitolul investigaţiilor şi tot ce ţine cu frauda bancară. Din moment ce acum avem o nouă conducere la Procuratura Generală, avem iarăşi anumite aşteptări. Acum trebuie să fim cu ochii pe activitatea Procuraturii şi pe activitatea procurorului anume pe ceea ce ţine de investigaţia furtului bancar”, a susţinut Lupuşor.