Fostul şef al Pazei de Stat şi un fost vicepremier au pierdut procesul contra Băncii Naţionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fostul şef al Pazei de Stat şi un fost vicepremier au pierdut procesul contra Băncii Naţionale

Cererile fostului vicepremier comunist Valerian Cristea şi a generalului Igor Bodorin, fostul şef al Serviciului Paza de Stat, de anulare a deciziei Băncii Naţionale a Moldovei de sancţionare cu amendă au fost respinse de Curtea Supremă de Justiţie.

Cei doi, împreună cu alţi membri ai conducerii Unibank, au fost amendaţi,  în iulie 2017 de BNM. Aceştia au plătit o amendă în mărime de 165.364 de lei, ceea ce constituie 10 salarii medii pe activităţi financiare, transmite mold-street.com.

Sancţionarea a fost dispusă pentru încălcarea, în perioada exercitării funcţiei de administrator, a prevederilor Legii instituţiilor financiare şi ale actelor normative ale Băncii Naţionale.

Potrivit raportului Kroll, Unibank a făcut parte din Holdingul Shor şi a fost implicată într-o serie de tranzacţii dubioase ce au dus la dispariţia a circa unui miliard de dolari din sistemul bancar.

Generalul Igor Bodorin, care după ce şi-a dat demisia de la conducerea Serviciului Paza de Stat, a condus în anii 2013-2014, serviciile de pază de la cele trei bănci din grupul Shor, concentrate în cadrul companiei Klassica Force SRL. În plus a fost şi membru al Consiliului Unibank în 2014, când din trei bănci a dispărut aproximativ un miliard de dolari.

Fostul vicepremier Valerian Cristea a fost în anii 2013-2014 preşedintele Consiliului Unibank, iar acum este viceprimar de Orhei şi candidat la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe listele Partidului Şor.

Similare
RECOMANDĂRI