ECONOMIC

Fost ministru al finanţelor: Măsurile sociale propuse de Guvernul Chicu nu au finanţare sigură, iar două dintre ele sunt „populiste”

post-img

Fostul ministru al finanţelor, Natalia Gavriliţă susţine că măsurile sociale propuse de noul guvern tehnocrat al lui Ion Chicu sunt nefinanţabile pentru că ajutoarele externe care ar fi trebuit să acopere cheltuielile nu vor mai veni.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Gavriliţă arată că o parte din măsurile sociale propuse de noul guvern erau deja în programul guvernului condus de Maia Sandu iar acesta din urma, prevedea să finanţeze cheltuielile din fonduri europene, un împrumut din România şi unu din de la Banca Mondială, în total aproape 200 de milioane de euro.

„Totuşi nu este clar cum vor fi finanţate aceste cheltuieli, pentru că în bugetul solidarităţii am propus o modalitate sustenabilă, realistă de finanţare a acestor programe. Deci, am făcut toate calculele de impact, am propus programele care erau posibile şi am propus surse de finanţare. Printre altele fiind 40 de milioane de euro – a treia tranşă de asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene, 100 de milioane de euro împrumut bilateral din partea României care era planificat, 50 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale.

Acum, dacă vor fi implementate toate programele sociale propuse de acest Guvern PSRM-PD, şansele ca aceste resurse să vină se reduc, practic, la zero. Deja guvernul României a spus că nu va oferi împrumutul bilateral. Odată cu implementarea unor acţiuni populiste şi care distorsionează sistemul de pensii, cum ar fi indexarea, să vedem cum va fi făcută, pentru că noi aveam nişte propuneri cum s-ar putea face în mod realist, dar nu cred că acest guvern este capabil să propună o alternativă realistă, de aceea este foarte clar că acest guvern se ghidează de principiul: după noi şi potopul şi că guvernul, probabil, se va împrumuta din sectorul privat, din sectorul bancar, astfel închizând posibilităţile pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru sectorul real să acceseze resurse financiare sau, cel puţin, limitând posibilităţile pentru sectorul privat”, spune fosta ministră.

Gavriliţă a mai atras atenţia că în afara măsurilor sociale moştenite de la fostul guvern, noul cabine a propus şi două măsuri „populiste”, care nu au finanţare, „dubla indexare” sau indexarea bianuală a pensiilor şi cei „700 de lei pentru pensionari”. „Este un program copiat de la Partidul Democrat folosit înainte de alegerile parlamentare” a mai spus Gavriliţă.

Amintim că ieri, Igor Dodon a anunţat şapte măsuri ce urmează să le implementeze Guvernul Chicu. Cele mai multe iniţiative sociale, anunţate de preşedintele Igor Dodon, au fost gândite şi urmau să fie realizate de fostul guvern, condus de Maia Sandu, spun deputaţi ai blocului ACUM.