Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă oferă finanţare  fermierilor din Republica Moldova
Sursa foto:Jurnal.md Vizualizari:

Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă oferă finanţare fermierilor din Republica Moldova

Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) le propune agricultorilor moldoveni un proiect de finanţare pentru dezvoltarea capacităţilor întreprinderilor agricole şi adaptarea sistemelor de producere la schimbările climatice.

Proiectul prevede o finanţare externă de peste 23 de milioane de dolari pentru următorii 6 ani şi va fi cofinanţat din surse locale, adică din contribuţiile beneficiarilor şi ale autorităţilor locale. Guvernul Republicii Moldova va aloca 2,9 milioane de dolari. Astfel, bugetul total se va ridica la aproximativ 39 de milioane de dolari.

Acesta va avea mai multe componente, în cadrul cărora vor fi finanaţate grupurile de agricultori, formale sau informale, pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Din banii alocaţi vor putea fi construite reţele de irigare, lacuri de acumulare şi segmente de drumuri.

Beneficiarii, împreună cu autorităţile locale, trebuie să aibă o contribuţie cu o cotă de 15 la sută din valoarea proiectelor în care se va pune accent pe adaptare la schimbările climatice, a declarat directorul IFAD, Victor Roşca.

De asemenea, este planificată plantarea a 200 de perdele forestiere pe terenurile degradate şi reabilitarea unor suprafeţe de păşune. Micii agricultori vor putea beneficia, în cadrul proiectului, de credite în condiţii avantajoase şi de un fond de garantare a creditării. Finanţările vor putea fi accesate de la 1 ianuarie 2018, transmite Radio Chişinău.

Similare