FMI: Economia Republicii Moldova va scădea cu 3% în 2020, iar în 2021 va creşte cu 4,1%
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FMI: Economia Republicii Moldova va scădea cu 3% în 2020, iar în 2021 va creşte cu 4,1%

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei moldoveneşti şi a celei globale în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Astfel dacă în luna octombrie a anului trecut, FMI estima că Republica Moldova va înregistra în 2020 un avans de 3,8%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia moldovenească să înregistreze o contracţie de 3% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 4,1%, notează mold-street.com.

Inflaţia din Moldova ar urma să fie de doar 0,5% în 2020

Totodată se estimează că deficitul de cont curent al Moldovei se va reduce la 8,3% din produsul intern brut în 2020, de la 8,9% în 2019. În 2021, deficitul se va extinde până la 10,1%, potrivit raportului. Inflaţia din Moldova ar urma să fie de doar 0,5% în 2020, ca în 2021 să crească la 6%.

Noile estimări ale FMI sunt mult mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că economia va înregistra o creştere economică de 0,1% în 2020. Banca Mondială mizează şi ea pe o revenire până la 3,8% în 2021.

Zilele trecute autorităţile au anunţat că se aşteaptă la o scădere cu circa 3% a PIB, dar se ia în calcul şi o evoluţie mai pesimistă cu o scădere mai semnificativă a indicatorilor economici.

Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI arată că Moldova nu va fi afectată atât de dur de criză precum majoritatea statelor din regiune. De exemplu PIB-ul Româniai ar urma să scadă cu 5%, cel al Rusiei - cu 5,5%, iar al Ucrainei - 7,7%.

Economia mondială ar urma să se contracte cu 3% în 2020

La nivel global, FMI estimează că, din cauza pandemiei de coronavirus, economia mondială ar urma să se contracte cu 3% în 2020, ceea ce reprezintă un declin mai grav decât cel înregistrat în perioada crizei financiare din 2008-2009. Instituţia financiară internaţională subliniază că este vorba despre o revizuire cu peste 6 puncte procentuale comparativ cu raportul WEO din luna octombrie sau cu update-ul din luna ianuarie, "o revizuire extraordinară într-o perioadă atât de scurtă de timp", subliniază FMI.

„Conform scenariului de bază, care pleacă de la ipoteza că pandemia se va reduce în a doua jumătate a lui 2020, iar măsurile de izolare vor fi eliminate treptat, economia mondială este preconizată să înregistreze un salt de 5,8% în 2021, pe măsură ce activitatea economică se normalizează”, adaugă FMI.

În pofida revizuirii semnificative a previziunilor privind economia mondială, FMI avertizează că riscurile la adresa acestor prognoze sunt orientate în jos. Pandemia de coroavirus ar putea să fie mai persistentă decât se aşteaptă FMI în scenariul său de bază, iar efectele crizei sanitare asupra activităţi economice şi pieţelor financiare ar putea fi mai puternice şi mai îndelungate, ceea ce ar testa capacităţile băncilor centrale de a proteja sistemul financiar.

Similare
RECOMANDĂRI