FMI a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică a Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FMI a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică a Republicii Moldova

În anul 2018, economia Republicii Moldova va creşte cu 3,8%. Despre aceasta se menţionează în raportul FMI privind rezultatele celei de-a treia evaluări a realizării Programului de colaborare cu Moldova. Evaluarea precedentă, de la sfârşitul anului 2017, a fost mai pesimistă, oferind o prognoză a creşterii economice de 3%.

Potrivit agenţiei INFOTAG, exterţii Fondului au calculat că, spre sfârşitul anului, PIB-ul Republicii Moldova va ajunge la 163 mlrd. lei faţă de 160,1 mlrd. lei cât era preconizat, iar în dolari, PIB-ul va fi de $9,7 mlrd. ($9,1 mlrd.).

În opinia lor, creşterea veniturilor reale ale populaţiei, majorarea remitenţelor de peste hotare de la migranţii muncitori şi efectele în urma relaxării politicii monetare vor susţine consumul privat, în timp ce investiţiile private vor încetini până la alegeri. Exporturile vor rămâne sub presiune din cauza aprecierii cursului de schimb, scăderii exporturilor agricole şi din cauza cererii interne stabile.

În ceea ce priveşte previziunile pe termen mediu, creşterea PIB-ului Republicii Moldova este estimată la aproximativ 4%. Stagnarea la acest nivel va necesita reforme structurale pentru a soluţiona problemele legate de intrările de capital relativ scăzute, de creşterea lentă a productivităţii, intermedierea financiară limitată, economia tenebră şi aspectul demografic nefavorabil.

Aceasta este a doua revizuire realizată de FMI a indicatorilor macroeconomici ai Republicii Moldova de la începutul anului. În raportul din aprilie "Perspectivele dezvoltării economiei mondiale" (World Economic Outlook), experţii Fondului au diminuat prognoza creşterii PIB-ului Republicii Moldova în comparaţie cu cea din octombrie 2017, de la 3,7% la 3,5%, însă inflaţia a fost îmbunătăţită de la 5,3% la 4,7%.

În ceea ce priveşte anul 2019, experţii FMI se aşteaptă ca creşterea economică a Republicii Moldova să fie de 3,8%, iar inflaţia de 5,1%.
Similare
RECOMANDĂRI