Fitch a crescut ratingul pentru finanţări pe termen lung pentru Banca Transilvania, unul dintre acţionarii majoritari ai Victoriabank
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Fitch a crescut ratingul pentru finanţări pe termen lung pentru Banca Transilvania, unul dintre acţionarii majoritari ai Victoriabank

Agenţia de Evaluare Financiară Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul IDR (Long-term Issuer Default Rating) pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania, de la BB la BB+ cu perspectivă stabilă, precum şi nivelul ratingurilor de viabilitate, de la bb la bb+. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Transilvania deţin 72 la sută din capitalul social al Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Republica Moldova.

Potrivit Moldpres, Banca Transilvania (BT) este a doua cea mai mare instituţie de credit din piaţa României în funcţie de active. BT a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 366 milioane lei (78 milioane euro), în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2017. Strategia băncii este susţinută de acţionari internaţionali puternici, cum sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, IFC, care este Divizie a Băncii Mondiale, dar şi de fonduri de investiţii. Banca Transilvania are peste 28 000 de acţionari români persoane fizice şi aproape 55% capital românesc.

BT a devenit în acest an acţionar la Victoriabank, iar în aprilie şi-a mărit participaţia cu 5.42 la sută şi împreună cu BERD deţin 72 la sută din capitalul băncii de la Chişinău. BERD şi BT au cumpărat încă 1 356 058 acţiuni în cadrul unei licitaţii deschise la Bursa de Valori a Moldovei, la preţ de 78,21 lei pentru o acţiune cu valoarea nominală de 10 lei. Banca Transilvania şi BERD, ca parteneri strategici, doresc să continue creşterea Victoriabank şi să contribuie la consolidarea mediului bancar din Republica Moldova.  

Similare