ECONOMIC

Filip. În 2-3 ani va fi realizată interconexiunea sistemelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România

post-img

În 2-3 ani va fi realizată interconexiune sistemelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR MOLDOVA.

„Noi mergem pe calea instalării unei staţii aşa numite Back to Back pentru că sistemele noastre sunt diferite – sincron şi asincron. Pentru aceasta avem nevoie de această staţie, care costă enorm. Vorbim de o singură interconexiune – de proiectul Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău şi avem deja contractaţi banii pentru acest lucru de la Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii”, a declarat prim-ministrul.

Potrivit lui, acum urmează să fie pus în aplicare proiectul– semnarea contractelor pentru construirea staţiei. „Dar şi aici discutăm cu colegii din România. Noi ne-am fi dorit cu plăcere să mergem pe aceeaşi cale pe care am mers cu gazoductul (n.r. gazoductul Iaşi-Ungheni). Ţine deja de voinţa celor de la „Transelectrica” ( n.r. Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” din România), noi suntem gata să cedăm aceste reţele care sunt în Republica Moldova şi ţin de această interconexiune”, spune Pavel Filip.

Potrivit Guvernului, costul total al proiectului de interconectare constituie 270 de milioane de euro. Construcţia staţiei Back to Back din Vulcăneşti va fi cofinanţată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Uniunea Europeană. Iar Banca Mondială va finanţa extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcăneşti-Chişinău, prin acordarea unui împrumut.