ECONOMIC

Filip, despre protecţia râului Nistru: Este o bogăţie comună şi avem obligaţia să transmitem şi urmaşilor noştri un râu curat

post-img

În debutul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri, premierul Pavel Filip a menţionat rezultatele pozitive ale vizitei de ieri la Kiev. Prim-ministrul a accentuat că, pe lângă discuţiile din cadrul Forumului de Securitate, promulgarea legii privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, semnarea unor noi documente bilaterale, un subiect important l-a constituit păstrarea şi dezvoltarea ecosistemului râului Nistru.

Prim-ministrul a subliniat că, deşi se speculează foarte mult pe tema ecosistemului râului Nistru, acesta este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană. „Nu am declarat public, dar pe parcursul a doi ani şi jumătate deja acest subiect este unul cheie când ne întâlnim cu colegii din Ucraina, există grupuri de lucru şi realizări”, a spus Pavel Filip.

Premierul a specificat că, în şedinţa de astăzi, a fost aprobată componenţa Comisiei privind utilizarea stabilă şi protecţia fluviului Nistru, partea ucraineană desemnându-şi anterior reprezentanţii săi. „Această comisie este una foarte importantă şi rezultă dintr-o realizare pe care am reuşit s-o obţinem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia va fi creată această Comisie, care va avea posibilitatea să evalueze şi să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a notat Pavel Filip.

De asemenea, şeful Executivului a subliniat că s-a avansat în procesul de negocieri a  acordului de funcţionare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, în cadrul căruia, de asemenea, componenta mediului este cea mai importantă. În context, a fost menţionată şi adresarea, în comun cu Ucraina, către Comisia Europeană de acordare a asistenţei pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru.  

Totodată, Pavel Filip a vorbit despre implementarea proiectului Fondului Ecologic Global, dar şi despre studiul realizat de Ambasada Suediei în Republica Moldova, privind impactul social de mediu pe teritoriul ţării noastre a funcţionării complexului energetic.

Cu referire la programul de dezvoltare energetică al autorităţilor ucrainene, care prevedea construcţia în cascadă a încă şase centrale hidroenergetice, prim-ministrul a precizat că, urmare a ratificării Acordului de la Roma, în lipsa unui studiu de impact şi fără acordul Republicii Moldova acest lucru nu se poate întâmpla.