Fermierii sunt nemulţumiţi de preţul de achiziţie a grâului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fermierii sunt nemulţumiţi de preţul de achiziţie a grâului

Fermierii de la nordul Moldovei sunt nemulţumiţi de preţul mic de achiziţie a grâului şi îi solicită prim-ministrului Pavel Filip să intervină în situaţie.

Solicitat de reporterul INFOTAG, producătorul agricol Nicolae Moraru a spus că în prezent se propune doar 2,2 lei pentru kilogramul de grâu, preţul fiind în medie cu un leu mai puţin decât în ţările vecine - România şi Ucraina.

„Ne confruntăm cu această situaţie în Moldova de mai bine de 10 ani. Înţeleg că preţurile scad atunci când începe recoltarea, căci nimeni nu ştie cum va fi recolta. Însă acum suntem în toiul treieratului", a explicat el.

Potrivit lui, producătorii agricoli s-au întâlnit săptămâna trecută cu ambii viceminiştri ai Agriculturii şi Industriei Alimentare şi au transmis o scrisoare către prim-ministru în care propun stabilirea unor preţuri indicatoare sau procurarea grâului în rezerva de stat.

Fermierul a mai spus că „la nordul republicii în a doua jumătate a anului trecut a fost secetă, ploile au venit abia în noiembrie. De aceea grâul a fost semănat în sol uscat şi a intrat în iarnă neîncolţit".

„În regiunea noastră nu a plouat suficient, iar condiţiile meteorologice se schimbă des şi brusc: ba frig, ba cald. Acum noi recoltăm aproximativ de la 2,5 tone până la 3,5 tone de grâu de pe hectar. Această situaţie este în raioanele Făleşti, Glodeni. Râşcani, Sângerei şi Teleneşti", a spus el.
Similare