ECONOMIC

Fermieri din nordul R. Moldova participă la un program pilot în agricultură ecologică

post-img

Mici fermieri din şase sate din raioanele Făleşti, Floreşti, Soroca şi Şoldăneşti, participă la un program pilot în agricultura ecologică, lansat la începutul anului 2021. Programul presupune informarea şi încurajarea fermierilor de a utiliza compostul în calitate de îngrăşământ natural, pentru a îmbunătăţi fertilitatea solului fără a folosi fertilizanţi chimici, dăunători mediului.

Compostul este produs de către membrii cooperativei producătorilor ecologici „Ecoferm” în cadrul proiectului „Acţionăm eco prin inovaţie”, finanţat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF) prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, relatează Moldpres.

Membrii cooperativei colectează săptămânal deşeuri organice adunate de fermieri în gospodăriile lor, de prin grădină şi de la animale. Aceste deşeuri sunt transportate pe terenuri special amenajate, iar cu ajutorul echipamentului de compostare şi respectând tehnologia de producere a compostului, materialul colectat trece printr-un proces de fermentare şi se transformă în îngrăşământ ecologic. Ulterior, îngrăşământul va fi distribuit fermierilor implicaţi în acest program pilot.

Primele rezultate ale programului de compostare, pilotat în satele Cuhureştii de Sus, Ghindeşti, Văscăuţi, Olişcani, Cosăuţi şi Navârneţ, au fost prezentate în cadrul Zilei Câmpului, eveniment organizat în această săptămână în satul Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti.

Patruzeci de fermieri din nordul R. Moldova au aflat despre oportunităţile agriculturii ecologice, despre beneficiile utilizării compostului, precum şi despre avantajele de a fi parte a unei cooperative. Evenimentul a cuprins şi o demonstraţie a utilajului de compostare, folosit de cooperativa „Ecoferm”, care i-a fost donat de organizaţia People in Need Moldova în anul 2019.

Proiectul „Acţionăm eco prin inovaţie” este finanţat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF) prin intermediul PNUD Moldova. Activităţile proiectului sunt realizate de People in Need Moldova în parteneriat cu Asociaţia Patronală Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) şi cooperativa producătorilor ecologici „Ecoferm”. Proiectul „Acţionăm eco prin inovaţie” se va finaliza în luna februarie 2022.