ECONOMIC

FEE va eficientiza mecanismele de implementare a proiectelor de eficienţă energetică

post-img

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat la şedinţa Consiliului de Administrare al Fondului pentru Eficienţă Energetică (FEE), la care au fost prezentate şi aprobate darea de seamă privind executarea bugetului pentru anul 2017 şi raportul anual de activitate al Fondului.

Chiril Gaburici, preşedinte al Consiliului de Administrare al FEE, a apreciat măsurile întreprinse anul trecut de către Fond în domeniul eficienţei energetice, menţionând că în acest an trebuie eficientizate mecanismele de implementare şi monitorizare a proiectelor demarate. În acest sens, urmează a fi efectuate controale riguroase. De asemenea, ministrul Economiei şi Infrastructurii a reiterat necesitatea stabilirii unui dialog constructiv cu primăriile, consiliile raionale şi executorii proiectelor.

„Este necesară eficientizarea tuturor mecanismelor de implementare cu succes a proiectelor demarate de către Fondul pentru Eficienţă Energetică. Trebuie să obţinem rezultate vizibile privind reducerea consumului de energie, utilizarea energiei regenerabile, instalarea iluminatului public în diferite localităţi ale Republicii Moldova”, a specificat ministrul Chiril Gaburici.

În cadrul şedinţei, au fost examinate proiectele aflate în fază de implementare, realizarea activităţilor propuse, obiectivele acestora şi evoluţia înregistrată. Totodată, a fost analizată procedura de monitorizare a proiectelor la etapa post-implementare. Potrivit metodologiei, evaluarea rezultatelor implementării proiectului se va efectua în baza a două elemente: economiile de energie efective şi durabilitatea economiilor de energie obţinute. 

De asemenea, au fost aprobate modelele Contractelor de grant modificate şi completate, pentru a eficientiza măsurile în domeniul eficienţei energetice, a valorifica sursele de energie regenerabilă în clădiri, dar şi a eficientiza sistemele de iluminat public. În scopul asigurării realizării şi gestiunii cât mai eficiente a atribuţiilor Fondului, în special a celor aferente colaborării cu partenerii regionali, naţionali şi internaţionali, au fost propuse modificări la Manualul Operaţional.

La finalul şedinţei, membrii Consiliului de Administrare au aprobat bugetul Fondului pentru acest an.