Fără vaci şi lapte. R. Moldova a ajuns la cel mai mic număr de vaci din ultimii 40 de ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fără vaci şi lapte. R. Moldova a ajuns la cel mai mic număr de vaci din ultimii 40 de ani

Volumul producţiei agricole a scăzut în primul trimestru al acestui an cu două la sută, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2018.

Valoarea totală a producţiei agricole a fost în această perioadă de peste 1,65 miliarde de lei, scrie Mold-street.

Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei în sectorul zootehnic cu 2,1%. Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile în ianuarie-martie 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent s-a micşorat atât în întreprinderile agricole (cu 1%), cât şi în gospodăriile populaţiei (cu 6%).

Producţia de lapte a scăzut nesemnificativ (cu 0,5%), drept urmare a micşorării producţiei de lapte cu 1,4% în gospodăriile populaţiei, totodată, în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 10,8%. Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a crescut cu 6,9% în rezultatul majorării producţiei în întreprinderile agricole cu 8,7% şi în gospodăriile populaţiei – cu 3,0%.

Descreşterea producţiei animaliere a fost generată de micşorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile, cu excepţia efectivului de porcine care s-a mărit cu 1%.


Astfel, numărul de bovine s-a redus cu 12,8%, până la 144 200 de capete, în special, ca urmare a reducerii cu 14,3% a numărului vacilor. Acesta a coborât la mai puţin de 100 de mii de capete – 96 300. Este cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani şi cu 50% mai puţin ca în 2011, de două ori – comparativ cu 2007 şi de trei ori – comparativ cu anul 2003.

FOTO: mold-street

Datele Biroului Naţional de Statistică mai arată că în primul trimestru al anului numărul de ovine şi caprine a scăzut cu peste 6%, iar al păsărilor cu 8,3%.

Similare
RECOMANDĂRI