ECONOMIC

Fără premii şi tichete de masă. Ministerul Finanţelor a recomandat sistarea acordării acestora în sistemul bugetar - Mold-Street

post-img

Ministerul Finanţelor a recomandat ca de la 1 ianuarie 2019 să fie suspendată acordarea de premii din economii şi a tichetelor de masă pentru sectorul bugetar. Motivul este legislaţia imperfectă, adoptată în grabă de majoritatea parlamentară, scrie mold-street.

În cadrul unei şedinţe comune de la finele anului trecut a reprezentanţilor Ministerului Finanţelor şi conducătorii direcţiilor finanţe din unităţile administrativ-teritoriale ale ţării, precum şi conducătorii Trezoreriilor regionale s-au discutat mai multe aspecte legate de bugetul de stat şi aplicarea unor noi prevederi legale.

Cele mai multe semne de întrebare s-au iscat la prevederile Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, votată în grabă mare pe 23 noiembrie 2018, de majoritatea parlamentară.

Fără premii şi tichete de masă
Astfel Lucia Dioneac, şefa Secţiei planificare bugetară din cadrul Direcţiei generală finanţe Bălţi a întrebat conducerea Ministerului Finanţelor referitor la utilizarea tichetele de masă în condiţiile noii legi de salarizare.

Raisa Ghilan, şefa Direcţiei politici salariale şi monitorizarea angajaţilor în sectorul bugetar din cadrul Ministerului Finanţelor a explicat că potrivit "Hotărîrii Guvernului nr.227 din 12.03.2018 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de operare cu tichetele de masă (aplicarea Legii nr.166/2017 cu privire la tichetele de masă, proiectul de suflet al speakerului Andrian Candu n.r.), este o aşa reglementare care prevede că în instituţiile bugetare pot oferi tichete de masă în limita fondului de salarizare".

În replică, Lucia Doineac a menţionat că pct.72 din acest Regulament prevede că ”acordarea tichetelor de masă pentru sectorul bugetar se efectuează la decizia angajatorului din contul alocaţiilor prevăzute pentru cheltuieli de personal în anul bugetar în curs”.

Potrivit reprezentantei de la Ministerul Finanţelor despre această problemă, dar şi altele apărute în urma adoptării Legii privind sistemul unitar de salarizare se ştie şi pentru a o remedia şi atenua efectele negative ar fi nevoie iarăşi de modificat această lege.

Nu a fost calculat impactul asupra bugetului de stat
"Pentru aceste măsuri nu planificăm nimic. Mai mult ca atît chiar se recomandă de a nu acorda tichete de masă începînd cu 1 ianuarie 2019, cel puţin în prima jumătate de an. Costurile implementării legii este evaluată la nivel macro, dar costul integral şi precis pentru implementare a legii ministerul nu-l cunoaşte, banii pentru majorările salariale sînt planificaţi, dar pînă cînd nu se va plăti 2-3 salarii pe ţară în condiţii noi, pentru a calcula impactul asupra bugetului de stat, ar fi bine să ne abţinem de la aşa gen de remunerare.

Tot în acest scop s-a făcut limitarea şi la premiile unice din economii, să ajungem pînă la primăvară să vedem ce mijloace băneşti suplimentare este necesar de alocat, după aceea revenim şi la tichetele de masă. Dacă le planificăm, v-a majora fondul de salarizare şi mai mult", a precizat Raisa Ghilan.

Continuarea o găsiţi aici.