FAO va elabora un studiu de evaluare a impactului subvenţiilor pentru agricultură şi mediul rural
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

FAO va elabora un studiu de evaluare a impactului subvenţiilor pentru agricultură şi mediul rural

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) în Republica Moldova va elabora un studiu pentru a evalua impactul subvenţiilor oferite din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Studiul va permite revizuirea şi îmbunătăţirea programelor de suport pentru ramurile strategice ale sectorului agroalimentar, prin analiza actualelor măsuri de sprijin în conformitate cu gradul de realizare a obiectivelor Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală şi a indicatorilor de progres, scrie Moldpres.

Evaluarea va oferi recomandări pentru noul program de subvenţionare ce va constitui bază de fundamentare pentru o nouă Strategie agricolă şi rurală.

Obiectivul este de a furniza instrumente eficiente de monitorizare a politicilor agricole şi de ghidare în procesul de evaluare şi măsurare a impactului subvenţiilor oferite, pentru ca instituţiile de resort,  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) şi Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, să îmbunătăţească continuu proiectarea măsurilor de sprijin, procesul de implementare a programului de subvenţionare, precum şi procesul de monitorizare şi evaluare al impactului generat de sprijinul oferit de stat, astfel, sporind eficacitatea şi eficienţa finanţării publice.

„Analiza impactului finanţărilor de la bugetul de stat va consta într-o evaluare exhaustivă a performanţei economice solide a beneficiarilor de subvenţii, prin revizuirea situaţiei tehnice şi financiare a beneficiarilor, a performanţelor economice ale întreprinderii dar şi aplicarea practicilor inovatoare”, au explicat surse de la MADRM.

Potrivit reprezentanţilor FAO, pentru proiectarea/revizuirea programului de subvenţionare destinat susţinerii producătorilor agricoli este necesară o evaluare comprehensivă atât cantitativă, cât şi calitativă a impactului generat de măsurile de sprijin în domeniul agroindustrial. Astfel, studiul impactului subvenţionării va prezenta soluţii pentru îmbunătăţirea elaborării politicilor şi programelor de sprijin aferente strategiilor sectoriale, ce stau la baza dezideratului de creştere a competitivităţii sectorului agroalimentar.

În ultimii ani, FAO a asigurat R. Moldova sprijin prin implementarea mai multor proiecte la nivel naţional şi cinci proiecte la nivel regional, axate pe siguranţa alimentelor, sănătatea animalelor şi plantelor, protecţia împotriva secetei.

Similare
RECOMANDĂRI