ECONOMIC

FAO: Micii fermieri trebuie să coopereze pentru un acces mai bun pe pieţele internaţionale

post-img

Terenul fragmentat, accesul limitat la finanţare şi dezinformarea producătorilor de alimente la scară mică se numără printre principalele bariere în calea progresului, evidenţiate într-un nou raport FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură).

Una dintre concluziile principale ale studiului este că micii fermieri din Republica Moldova ar putea forma asociaţii şi cooperative pentru servicii pentru a îmbunătăţi comercializarea produselor lor şi pentru a obţine acces la pieţele internaţionale, transmite IPN.

Soluţia ar putea părea simplă, însă există multe bariere, inclusiv distanţa dintre fermele de acelaşi tip, insuficientă informaţie în rândul agricultorilor cu privire la avantajele cooperării şi lipsa accesului fermierilor la informaţia de pe piaţă.

Guvernului i se recomandă să ia în considerare acordarea de subvenţii pentru a contribui la scăderea dobânzilor plătite de agricultori pentru împrumuturi. De asemenea, fermierii ar beneficia de un acces îmbunătăţit la creditele pentru investiţii pe termen lung.

„Creditele pentru investiţii în Republica Moldova se oferă de obicei pe o perioadă de la trei până la cinci ani, ceea ce nu este suficient pentru finanţarea plantaţiilor perene sau a echipamentelor post-recoltare, cum ar fi instalaţiile de depozitare la rece”, a declarat Pavel Kiparisov, co-autor al studiului.

Documentul recomandă simplificarea procedurii de solicitare a subvenţiilor guvernamentale şi sugerează ca aceste subvenţii să fie acordate fermierilor înainte ca aceştia să investească banii proprii.

În revizuirea lanţurilor valorice pentru prune şi fructele de pădure, studiul evidenţiază importanţa primordială a existenţei în apropiere a facilităţilor de procesare şi necesitatea unor facilităţi suplimentare pentru a efectua testarea genetică a materialului vegetal.