Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Exporturile de mărfuri destinate ţărilor europene au atins aproximativ 471 de milioane de dolari

Uniunea Europeană rămâne principala piaţă de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova. Statisticile arată că exporturile de mărfuri destinate ţărilor UE s-au ridicat la aproximativ 471 de milioane de dolari, reprezentând 64,2 la sută în totalul livrărilor. Peste 41 la sută din mărfuri au ajuns numai pe piaţa României.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în primele trei luni ale anului au crescut exporturile spre România şi Polonia cu aproximativ 18 la sută, cu cinci la sută s-au majorat cele spre Germania şi cu trei la sută în Italia. În acelaşi timp, au scăzut exporturile în Marea Britanie şi Irlanda de Nord, cu 54,2 la sută.
 
În CSI, Republica Moldova a exportat doar 14 la sută din totalul mărfurilor, ceea ce corespunde unei valori de peste 100 milioane de dolari. Exporturile de mărfuri către ţările din această zonă s-au micşorat cu peste 10 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, în perioada menţionată importurile de mărfuri au depăşit 1,365 de miliarde de dolari, volum superior cu 2,9 la sută celui înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2018. Importurile de mărfuri din ţările Uniunii Europene s-au cifrat la 653,3 milioane de dolari, iar cele provenite din ţările CSI - la 367,1 milioane de dolari. Decalajul considerabil în evoluţia exporturilor şi importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea, în perioada ianuarie-martie 2019, a unui deficit al balanţei comerciale de 632,2 milioane de dolari, cu 15,9 milioane mai mic faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2018.
 
Similare
RECOMANDĂRI