ECONOMIC

Exporturile de cereale ale României au depăşit 12 milioane de tone în 2018

post-img

Încasările traderilor români de cereale au fost mai mari de 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

România a exportat anul trecut în ţările Uniunii Europene şi în state terţe peste 12 milioane de tone de cereale, cu aproximativ un milion de tone mai mult decât în 2017, arată datele furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale agenţiei de presă Agerpres.

România este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din Uniunea Europeană, deşi autorităţile încearcă să încurajeze creşterea gradului de procesare în ţară. Însă România poate consuma doar o parte din cerealele produse, iar recoltele record de anul trecut au condus şi la creşterea exporturilor.

În acelaşi timp, au fost înregistrate şi importuri de cereale, care au totalizat anul trecut 1,4 milioane de tone, respectiv 320 de milioane euro. „Să nu uităm că România este ţară de tranzit şi, undeva, aceste importuri nu rămân în România ci ies, sub formă de export, prin terminalul de la Constanţa”, au explicat reprezentanţii MADR.

Datele biroului european de statistică Eurostat şi ale Institutlui Naţional de Statistică au confirmat că România a ocupat anul trecut locul 3 în Uniunea Europeană, după Franţa şi Germania, la producţia de cereale, cu o recoltă totală de 31,187 milioane de tone, din care producţia de cereale păioase din vară a reprezentat în jur de 12 milioane de tone.

La porumb boabe, România a fost în 2018 pentru al doilea an consecutiv pe prima poziţie din UE, cu o recoltă totală de aproape 19 milioane de tone, în creştere cu aproape 33% faţă de 2017 şi un randament de 7,8 tone/hectar, devansând serios Franţa, care a obţinut 12,59 milioane de tone anul trecut.

În ceea ce priveşte producţia de grâu, ţara noastră ocupa anul trecut poziţia a 4-a în UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% faţă de 2017 şi o medie de 4,8 tone/ha. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone în 2018, fiind mai mare cu 15% faţă de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date poziţionează România din nou pe primul loc în UE.