ECONOMIC

Explicaţiile experţilor privind preţurile abuzive la produsele petroliere în R. Moldova

post-img

Preţurile abuzive la produsele petroliere în R. Moldova sunt din cauza legislaţiei cu multe lacune pentru acest domeniu care permite instaurarea unui monopol artificial. De această părere sunt Sergiu Gaibu, director de program Expert-Grup şi Veaceslav Ioniţă, expert pe probleme economice. Declaraţiile au fost făcute în această seară în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Este o piaţă concurenţială, dar cu bariere artificiale. Chiar prin lege s-au stabilit anumite cerinţe privind depozitările şi cantităţile depozitate care de fapt face ca doar câteva companii să poată importa produse combustibile în R. Moldova. Un argument a fost că atunci când se va liberaliza piaţa respectivă, nu se vor arunca mulţi la importul de produse petroliere, dar aici nu este vorba ca să se întâmple constant acest lucru, însă atunci când se întâmplă abuzuri, economia are reglementările prin care apar jucători noi şi încep a suplini economia cu combustibili mai ieftini”, a declarat Sergiu Gaibu.
Acesta a mai subliniat că „avem multe efecte care arată a monopoliste, însuşi faptul că preţurile se schimbă concomitent, există şi anumite declaraţii care induc existenţa monopolului”.

„Aceasta este o piaţa foarte volatilă. Orice concurent foarte uşor se va ajusta la ceea ce face alt concurent, dar iarăşi, noi nu avem această supapă de soluţionare în caz de abuzuri”, a declarat Gaibu.

Veaceslav Ioniţă a explicat că la momentul de faţă preţurile la carburanţi în R. Moldova sunt „aproape corecte”, deoarece ele au crescut la nivel internaţional, problema cea mai mare însă este legislaţia.

„La momentul de faţă preţurile sunt aproape corect. Consiliul Concurenţei puţin poate lupta cu monopolurile şi greu poate să demonstreze monopolurile, dar ceea ce este obligat să facă Consiliul Concurenţei este să vină în Parlament şi să arate toate normele legislative care creează condiţii de monopol.
Aceste cerinţe abuzive care sunt introduse în legislaţie şi care nu permite cui doreşte să achiziţioneze produse de unde doreşte”, a spus expertul.

Acesta a mai adăugat că „dacă s-ar înlătura barierele administrative atunci preţurile vor fi mult mai corecte”.

„Acest monopol în R. Moldova nu are o caracteristică naturală, el este artificial”, a conchis Ioniţă.