Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii susţin că PIB-ul Republicii Moldova este în continuă stagnare

Economia Republicii Moldova se află în continuă stagnare. Produsul Intern Brut s-a oprit la 4% de trei ani la rând, fără schimbări semnificative necesare la nivel naţional. Datele au fost prezentate de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup care a lansat, Raportul de Stare a Ţării pentru anul 2019. Guvernul spune că are deja propuneri pentru a revigora situaţia, soluţia fiind Bugetul Solidarităţii 2020.

Subiectul special al conferinţei Macro 2019 a fost atenuarea inegalităţilor - o precondiţie fundamentală pentru o creştere economică durabilă. Inegalităţile sunt şi cauza stagnării continue a PIB-ului. Experţii economici au constatat că modelul de dezvoltare economică din anii precendenţi nu va mai fi actual şi necesită ajustări.

Pierderea forţei de muncă, una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova la nivel economic, nu permite stabilirea unor termeni de dezvoltare pe termen mediu. Guvernul propune mărirea salariilor.

Republica Moldova nu a atins niciodată minimul de programe de asistenţă socială impus de Fondul Monetar Internaţional. De aici şi inegalitatea socială de-a lungul anilor. 

În cadrul conferinţei, experţii au ajuns la concluzia că starea ţării poate fi ameliorată prin fortificarea a trei elemente esentiale - sectorul public, sectorul privat şi populaţia. Fără să se facă compromisuri însă la obiectivele de dezvoltare durabilă.
Similare
RECOMANDĂRI