Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii în energetică cer publicarea calculelor pentru preţul gazelor naturale

O nouă solicitare din partea experţilor în energetică din Republica Moldova. După ce au cerut o scădere a preţului gazelor naturale cu 30 la sută, astăzi ei au solicitat ANRE ca, înainte de iniţierea consultărilor publice pe acest subiect, să prezinte, transparent, toate costurile incluse în preţ.

Experţii atrag atenţia asupa calculelor făcute de Moldova-Gaz în ceea ce priveşte preţul gazelor naturale livrate pe piaţă. Ei spun că ar trebui publicate devierile tarifare pentru perioada 2011- 2017, în funcţie de cursul leu-dolar. Potrivit regulamentului, în funcţie de asta, ANRE trebuia să revizuiască semestrial preţul la gaz.

Un alt aspect vizează pierderile tehnice şi comerciale din reţea, care ajung la 4 la sută, faţă de 0,5 % în ţările UE.

ANRE a declanşat procedura de revizuire a pretului la gaz acum două săptămâni. Asta după ce experţii în energetică au declarat că există premize pentru o reducere cu 30 la sută, având în vedere că, din 2016 şi până acum, costurile de import au scăzut cu aproape 890 de lei la o mie de metri cubi de gaz. Premierul Pavel Filip a anunţat că există posibilitatea de a reduce preţul cu până la 20 la sută. Ca urmare, furnizorul de gaze a depus o cerere de reducere a preţul cu 11%. Costul gazelor naturale nu a mai fost revizuit de doi ani.


 
Similare
RECOMANDĂRI