Experţi: Securitatea energetică a Republicii Moldova are nevoie de venirea Transgazului românesc
Sursa foto:rador.ro Vizualizari:

Experţi: Securitatea energetică a Republicii Moldova are nevoie de venirea Transgazului românesc

Dependenţa Republicii Moldova de o singură sursă de gaze naturale, cea rusă, pune în pericol securitatea energetică a ţării. Or, venirea companiei româneşti Transgaz pe piaţa energetică moldovenească ar duce la creşterea securităţii energetice a Republicii Moldova.

Ba mai mult, ar facilita şi accesul la piaţa gazelor din UE, după ce aceasta şi-a anunţat intenţia de a contribui la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre Republica Moldova şi România. Inclusiv prin extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, care urmează a fi dat în exploatare la începutul anului 2019.

„Odată cu venirea Transgazului, securitatea energetică a Republicii Moldova va fi diversificată şi va fi redusă dependenţa ei de gazul rusesc. Interconectarea cu România există deja prin gazoductul Iaşi-Ungheni, dar acest lucru este insuficient pentru a contribui la asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova deoarece acesta aprovizionează cu gaze naturale doar câteva sate din raioanele Ungheni şi Nisporeni”, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, expertul IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârţă.

Capacitatea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău este estimată la 1,5 miliarde metri cubi de gaz. Republica Moldova, în momentele de vârf, în perioada de iarnă, a consumat cel mult 1,3 miliarde metri cubi de gaz, exceptând regiunea transnistreană. Însă deocamdată nu se cunoaşte ce se va face cu aprovizionarea cu energie electrică în condiţiile în care Republica Moldova importă 75% din curent de la Cuciurgan, hidrocentrală situată pe malul stâng al râului Nistru. Astfel, pe lângă conducta de gaz e necesară şi interconectarea întregului sistem energetic al Republicii Moldova cu cel al Românei. Dacă se va reuşi acest lucru, atunci vom putea vorbi de o alternativă energetică reală a Republicii Moldova şi o independenţă a ei faţă de Federaţia Rusă.

„Gazprom, prin intermediul Moldovagaz, controlează securitatea energetică a Republicii Moldova. Iar acest lucru a făcut ca regiunea din stâna Nistrului să fie un actor important pe piaţa energetică din Republica Moldova. Enclava nu-şi achită plăţile pentru gazul livrat, iar în consecinţă s-a acumulat o datorie de 6 miliarde USD pusă de către Federaţia Rusă pe contul Republicii Moldova”, a mai precizat Tăbârţă.

Potrivit lui, Republica Moldova trebuie să se mişte foarte repede cu construirea conductei Ungheni-Chişinău, deoarece Gazprom urmează să dea în folosinţă conducta de gaz care va transporta gaz în Europa ocolind Republica Moldova – Turkish Stream, care va aproviziona cu gaze ţările din Balcani. Evident, acest lucru va lăsa Republica Moldova fără statutul de ţară tranzitară de gaze, ceea ce o va face şi mai vulnerabilă în faţa Kremlinului.

În concluzie, Ion Tăbârţă a spus că venirea Transgazului în sectorul energetic este vitală pentru securitatea energetică Republica Moldova. Va fi una dintre cele mai mari investiţii economice ale unei companii de peste Prut, dar lucrurile pot fi date peste cap în Republica Moldova ca urmare a faptului că anul 2018 este unul electoral, cu rezultate incerte, sau de interesele oculte ale cercurilor oligarhice de la Chişinău implicate în schemele energetice cu participarea actorilor decizionali din stânga Nistrului. 

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Similare