ECONOMIC

Experţi. Republica Moldova are o economie bolnavă. Băncile au bani, dar nu au cui să îi ofere

Unii experţii economici susţin că Republica Moldova are o economie bolnavă întrucât băncile acumulează bani, dar nu au cui să îi ofere. Numai în perioada aprilie-mai 2020, creditele s-au redus cu 1,1 miliarde de lei, susţine Veaceslav Ioniţă, expertul în politici economice al IDIS Viitorul. Tot în aceste două luni s-au majorat depozitele şi au atins maxima istorică de 70,4 miliarde lei.

În perioada 1990 – 2014, volumul depozitelor era aproape egal cu volumul de credit. După criza din 2014, băncile din Republica Moldova şi-au revenit foarte greu şi abia în februarie 2018 au început un proces de recuperare. Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că în pandemie am atins o maximă istorică a surplusului de lichidităţi din sistemul bancar, de 29,4 miliarde lei.

„Noi practic numai am început să ieşim din groapa în care am căzut în 2014 şi acum ne-am dus în jos. Şi se primeşte că surplusul de bani este 29,4 miliarde de lei. Aceşti bani care stau în plus ei sunt o problemă pentru noi. Banca Naţională este nevoită să îngheţe banii aceştia. Banca Naţională plăteşte vre-o 700 de milioane de lei dobîndă pentru banii pe care noi nu îi putem folosi. Deci e o economie bolnavă”, a spus VEACESLAV IONIŢĂ, expert în politici economice.

Expertul evidenţiază şi o altă problemă – aproape şase miliarde de lei nu pot fi folosiţi de bănci pentru că sunt pe cardurile salariaţilor şi nu sunt cheltuiţi în fluxul economic.

„Pe deoparte avem economie bolnavă care nu poate asimila credite, dar avem şi parte opusă din aceştia 29,4 miliarde de lei jumătate sunt bani proşti, bani pe care băncile comerciale nici nu le pot utiliza şi atunci poate să introducem şi noi ca în Europa plată pentru că ţii banii la bancă”, a precizat VEACESLAV IONIŢĂ.

Expertul susţine că volumul de credite ar trebui să fie de 60 la sută din PIB, ce ar însemna 120 de miliarde de lei.

„Din suma aceasta de credite care avem noi de 40 de miliarde de lei, 40 la sută fără precedent sunt creditele persoanelor fizice, dacă ne uităm atent ce s-a întâmplat în perioada aceasta de criză. Volumul de credite a scăzut cu 1,1 miliarde de lei. Dacă ne uităm la persoanele fizice noi avem aceleaşi 14 miliarde şi jumate, persoanele fizice au stopat să mai i-a credite, dar nici nu a scăzut”, a menţionat VEACESLAV IONIŢĂ.

Din păcate, cetăţenii nu dau năvala după credite. Motive sunt destule.

Unii antreprenori susţin că obţin foarte greu credite de la bănci. Eugen Botea are propria afacere şi i-a credite de la bănci de 13 ani.

„E foarte greu să obţii un credit de la bancă deoarece ei se uită dacă ai rulajuri pe cont, dacă ai imobil foarte mult. 00:44 MUSCĂ  01:03 Orice bancă ar fi bine ca să stimuleze tinerii antreprenori, măcar să vadă el este bun plătitor sau nu”, a spus EUGEN BOTEA, antreprenor.

Asociaţia Băncilor din Moldova ne-a transmis că o reacţie privind situaţia creditelor bancare va fi oferită abia săptămâna viitoare.