ECONOMIC

Experţi. Gazoductul Iaşi-Chişinău nu se bucură de aprecierea şi interesul cuvenit din partea autorităţilor de la Chişinău

Magistrala speranţei, aşa cum mai e numită conducta Iaşi-Chişinău, nu se bucură de aprecierea şi interesul cuvenit din partea autorităţilor de la Chişinău, spun experţii în energetică. Proiectul strategic atât de aşteptat a fost lăsat, practic, în standby. Potrivit aceloraşi experţi, gazoductul este considerat "o rezervă" şi va pus în funcţiune în cazuri de forţă majoră, deşi nu ar fi trebuit să se întâmple aşa.

Gazoductul Iaşi-Chişinău reprezintă, practic, singurul colac de salvare pentru Republica Moldova, în cazul în care nu vom mai beneficia de gazul rusesc, susţin experţii în energetică.

„O zi de întrerupere a livrărilor de energie şi gaz ne-ar costa pe noi aproximativ 30 de milioane de dolari. Atunci noi trebuie să ne punem întrebarea ca şi stat: merită să investim 90 de milioane de euro într-un gazoduct Iaşi-Ungheni-Chişinău, sub aspect de securitate şi economic”, a spus SERGIU TOFILAT, expert în energetică.

Experţii în politici energetice mai spun că noul gazoduct va avea un rol de rezervă pentru că unii reprezentanţi ai puterii nu sunt interesaţi să-l valorifice la maximum. Totuşi, existenţa acestei alternative schimbă întreaga conjuctură de achiziţionare a gazelor naturale necesare Republicii Moldova.

„Însăşi existenţa unor rute de trasport, care îţi poate aduce pe piaţă alţi furnizori inevitabil, va avea un efect benefic asupra consumatorilor din Republica Moldova. Asta e pentru că întotdeauna ai mai mare putere de negociere ca şi consumator, dar şi alegere de furnizor. Atunci când n-ai alegere – puterea ta de negociere e zero”, a spus VICTOR PARLICOV, expert în politici energetice, IDIS Viitorul.

Experţii spun că acum este necesar ca autorităţile să reglementeze cadrul legal privind calcularea preţului gazelor naturale. Potrivit lor, sumele achitate Gazpromului de Republica Moldova sunt total diferite faţă de cele care le-am fi plătit unui furnizor de gaze de pe piaţa europeană.

„La moment, agenţia când aprobă, ANRE-ul. i-au un preţ mediu anual care depinde de preţul şi cantitatea trimestrială a gazelor livrate, plus un curs mediu anual leu-dolar. Când o să procurăm gaz din Europa situaţia se schimbă totoalmente. În ficeare lună şi cu fiecare livrare preţul se modifică. Deci, nu poţi lua o estimare de preţ mediu pe tot anul. Asta e imposibil”, a spus  SERGIU TOFILAT, expert în energetică.

Astfel, dacă ne-am aproviziona doar prin gazoductul Iaşi-Chişinău, preţul nici nu ar mai fi decis de ANRE, ci doar de furnizorul internaţional. Conducta strategică ce uneşte ambele maluri ale Prutului are capacitatea de a transporta, anual, 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru acoperirea necesităţilor Republicii Moldova.