ECONOMIC

Experţi: Decizia de a anula hotărârea ANRE este una populistă. În scurt timp, calculele se vor face din nou şi problema va reapărea

post-img

Preţurile la carburanţi au revenit la cele de acum o lună, după ce Ministerul Economiei şi Infrastructurii a solicitat instanţei de judecată să examineze ordinul ANRE care a prevăzut preţuri plafon mai mari la comercializarea benzinei şi motorinei. Decizia de astăzi a Judecătoriei Chişinău nu rezolvă problema, spun experţii, deoarece în scurt timp calculele vor fi făcute din nou.

Singura soluţie ar fi modificarea legislaţiei în Parlament prin consultări publice, pentru a găsi soluţii reale, consideră expertul în energetică Sergiu Tofilat.

“Problema preţurilor la carburanţi a fost creată de Parlament, pe 3 decembrie 2015, când a fost modificată Legea produselor petroliere şi Parlamentul a obligat ANRE să revizuiască preţurile-plafon la fiecare 2 săptămâni, după formula aprobată tot de Parlament. În urma acestei decizii, peste 2 săptămâni problema apare din nou,” declară Tofilat. Expertul consideră că nu există soluţii simple pentru această problemă, ele trebuie identificate împreună cu toţi participanţii pieţei petroliere, inclusiv consumatorii.
 
Ministerul Economiei şi Infrastructurii a solicitat instanţei să anuleze Ordinul ANRE în urma examinării acestuia constatând că a fost emis contrar prevederilor legale, şi anume fără a fi supus consultărilor publice cu părţile interesate în vederea respectării principiului transparenţei în procesul decizional şi a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final.
 
Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu susţine că MEI poate solicita recalcularea sau revizuirea tarifelor dacă are argumente de a o face.

"Reieşind din statutul ANRE, agenţia poate lua în consideraţie şi să o examineze, doar atât. Dacă ANRE va hotărî să menţină sau să majoreze din nou preţurile, nimeni nu îi va putea interzice. Aşa că următoarea decizie poate fi la fel”, susţine Osmochescu.

Intervenţia Ministerului Economiei şi Infrastructurii a fost catalogată de Sergiu Tofilat drept una populistă şi fără efecte pe termen lung. El spune că nu vom putea cere instanţei la fiecare două săptămâni să anuleze hotărârile ANRE.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, a declarat pentru Radio Chişinău că nu vrea să comenteze această decizie şi nici de ce anume acum Ministerul Economiei şi Infrastructurii a invocat necesitatea consultărilor publice în vederea stabilirii preţurilor plafon la benzină şi motorină. „Decizia va fi executată şi nu pot s-o comentez. Noi ne facem datoria în baza metodologiilor legale, fără abateri de la lege şi considerăm că o facem corect, dar deciziile instanţelor nu pot fi comentate. Ele trebuie să fie executate”, a declarat şeful ANRE. 

În urma scumpirilor la carburanţi anunţate de ANRE la 29 mai, şoferii, mobilizaţi pe reţelele de socializare, au organizat două proteste. Manifestaţiile au avut loc chiar dacă, la solicitarea premierului Pavel Filip, pe 1 iunie ANRE şi-a suspendat decizia şi a revenit la preţurile din 15 mai. Preţurile plafon anunţate la 12 iunie erau cu 34 de bani mai mari pentru benzină şi cu 32 de bani mai mari pentru motorină.

Autor: Irina Tabaranu