ECONOMIC

Experţi, despre impactul şi efectele demisiei guvernatorului Sergiu Cioclea. „Urmează o perioadă de incertitudine”

post-img

Demisia guvernatorului Băncii Naţionale nu va avea mari efecte asupra sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. De această părere sunt experţii economici contactaţi de TVR MOLDOVA, care subliniază, însă, că partenerii externi vor fi într-o situaţie incertă până la alegerea unui nou guvernator, dar şi că viitorul relaţiilor dintre R. Moldova (BNM) şi partenerii de dezvoltare depinde foarte mult de viitorul candidat la şefia băncii centrale.

„De obicei, partenerii externi sunt foarte îngrijoraţi când aud de astfel de demisii”


Expertul pe probleme economice şi fostul deputat Veaceslav Ioniţă susţine că demisia guvernatorului nu va avea un impact major asupra actualităţii financiar-bancare din R. Moldova.  Acesta spune că în general, partenerii externi sunt îngrijoraţi când aud de demisii, dar crede că Sergiu Cioclea i-a informat despre motivele demisiei sale, având în vedere relaţiile bune ale acestora cu BNM.

„Nu  cred că demisia guvernatorului va însemna anumite modificări  sau un oarecare impact, şi asta e bine. Piaţa valutară are comportamentul pe care îl are de regulă înainte de  alegeri – o uşoară depreciere a valutei naţionale, dar cu posibilitatea BNM de a  interveni, dacă va fi nevoie (dar BNM nu intervine pentru că nu este nevoie).

Rezervele valutare sunt la maximul istoric, de aceea, cel puţin pe piaţa valutară, mari schimbări nu vor avea loc. Domnul Cioclea a fost în cea mai „frumoasă” perioadă, şi eu sper că partea cea mai proastă am depăşit-o.

De obicei, partenerii externi sunt foarte îngrijoraţi când aud de astfel de demisii. Noi acum avem relaţii foarte proaste cu partenerii externi, iar ceva mai rău nu cred că poate fi. Cel puţin, partenerii BNM au avut pentru banca centrală aprecieri mai pozitive decât noi, cei interni, ei au apreciat  mai pozitiv activitatea BNM. De aceea, pentru ei, domnul Cioclea a fost un partener bun. Plecarea lui va ridica anumite semne de întrebare, dar sper că autorităţile noastre au nişte răspunsuri care îi va linişti. Ori, cred că  domnul Cioclea deja a vorbit şi i-a informat pe partenerii externi despre motivul plecării, pentru că îl ştiu ca fiind o persoană responsabilă.  Domnul Cioclea este ultimul care poate înrăutăţi acum relaţiile cu partenerii externi. Din nefericire, noi din alte motive avem relaţii proaste cu cei din exterior.

Ce să ne aşteptăm în continuare? Greu de spus. Cert e că BNM are nevoie de o stabilitate, ce ţine de funcţia de guvernator. Sper că cel care va fi ales va fi  un guvernator care va avea o politică mai agresivă în tot ce  înseamnă sectorul bancar”, spune Veaceslav Ioniţă.
 

Ce urmează? Care este „cel mai credibil şi funcţionat scenariu”?


Reformele şi schimbările pe care le-a demarat guvernatorul Sergiu Cioclea, iar ceea ce urmează va fi mai degrabă o perioadă de incertitudine până la alegerea unei noi conduceri a BNM, pe care cel mai probabil o vom avea după alegerile parlamentare. De această părere este expertul Roman Chircă.
„Domnul Cioclea a realizat foarte multe lucruri bune în sistemul bancar, în special, în perioada iniţială a programului cu FMI, când practic toate obligaţiunile, condiţionalităţile pe dimensiunea bancară au fost realizate rapid, ceea ce a deschis calea spre un parteneriat de lungă durată şi deschiderea partenerilor de dezvoltare pentru R. Moldova.

Acum, multe din aceste realizări sunt ireversibile, puţin probabil să existe anumite fluctuaţii sau efecte negative imediate. Mai degrabă partenerii de dezvoltare vor fi în aşteptare, să vadă care va fi noua conducere a Băncii Naţionale, capabilă să asigure continuitatea acelor reforme care au fost  efectuate. Cred că va fi o perioadă de incertitudine, în care partenerii vor aştepta să vadă dacă noua conducere este capabilă şi are suportul necesar pentru a continua reformele appreciate pozitiv de către parteneri”, spune Roman Chircă.

Cât despre efectele asupra cursului valutar, expertul spune că echipa BNM şi conjuctura valutară este una favorabilă pentru stabilitatea leului moldovenesc: „Multe din acele acţiuni initiate vor continua, inclusiv parteneriatul în programul Twinning de implementare a reglementărilor Basel III”.
Ce ţine de discuţiile preliminare cu investitorii interesaţi de Moldindconbank (două bănci din regiune şi un investitor institutional, despre care Sergiu Cioclea a anunţat anterior în cadrul unui interviu), Roman Chircă spune că excluderea domnului Cioclea din proces, cel mai probabil că va diminua puţin din viteza cu care aceste negocieri pot fi încheiate.

„Totuşi, erau discuţii preliminare şi nu putem da vina în acest sens pe domnul Cioclea”, a explicat Chircă.

Referitor la motivele invocate de guvernator, care au stat la baza demisiei sale, expertul afirmă: „Nu cred că există careva motive de conflict sau să putem constata necorespunederea funcţiei. Din contra, este un sector în care a realizat cele mai dinamice schimbări cu efecte foarte bune. Sunt înclinat să cred că la bază a stat problema personală”.

„Ţinând cont că  suntem în preajma campaniei electorale şi Parlamentul este cel care alege guvernatorul, cel mai plauzibil scenariu ar fi ocuparea interimatului de către un viceguvernator, spre exemplu Cristina Harea. Dar nu este exclusă şi demararea procesului de alegere a noulu guvernator, deşi primul scenariu este mai credibil şi mai funcţional, ţinând cont de specificul campaniei electorale. Dacă ne aducem aminte cât de mult a durat procedura de selectare a candidaţilor la alegerile domnului Cioclea – peste jumătate de an, eu cred că este puţin probabil desemnarea unei persoane în timpul apropiat. De aceea şi spun că cel mai credibil scenariu este cel de asigurare a interimatului până după alegeri”, conchide Roman Chircă.
 

Viitorul relaţiilor BNM-parteneri externi depinde de următorul guvernator


Expertul Sergiu Gaibu spune că sectorul bancar este unul sensibil la modificări şi incertitudini, însă, la momentul actual, situaţia este stabilă, rezervele valutare sunt în volum record, iar în viitorul apropiat este puţin probabil să apară distorsiuni sau situaţii  dificile pentru sectorul bancar. Totuşi, în opinia acestuia, este foarte important să fie asigurată continuitatea guvernării BNM.

Întrebat când vom avea un nou guvernator al Băncii Naţionale, având în vedere apropierea alegerilor parlamentare, Sergiu Gaibu spune că este foarte greu de estimat şi că totul depinde de cum va gestiona Parlamentul acest subiect.

„Depinde de Parlament cum va organiza procesul de selecţie. Comparativ cu situaţia anterioară (anterioarele alegeri ale guvernatorului BNM), totuşi avem o diferenţă. La momentul respective erau mai multe postruri vacante, a fost şi o reformă în cee ace priveşte modul de administrare a BNM, erau mai multe necunoscute pentru potenţialii candidaţi. Acum este un pic mai simplă situaţia. Un alt moment  este faptul că însăşi situaţi atunci era una de post-criză, cu multe întrebări nesoluţionate. Acum situaţia este semnificativ  mai stabilă, respectiv, ar trebui să fie un process mai facil comparativ cu ce a fost data anterioară”, explică Gaibu.
 
Referitor la situaţia Moldidnconbank, Gaibu menţionează: „Avem deja experienţa altor două bănci, avem stabilt parcursul pe care trebuie să-l treacă un investitor,  avem definite cadrele juridice în acordurile care trebuie să fie semnate şi toate aranjamentele pe acest subiect. Pentru o a treia bancă nu ar trebui să apară surprize”.

„Viceguvernatorii vor prelua toate subiectele organizatorice. Deciziile cheie ale băncii sunt luate de către Consiliu. Da, lipsa unui membru este un moment important, dar nu face să  concluzionăm că acest fapt va periclita sau va pune în imposibilitatea luării deciziilor de către organul de conducere. Activitatea BNM va continua, deciziile se vor lua, toată partea operaţională va continua fără probleme”.
 
Vitorul relaţiilor BNM-partenerii externi „va depinde foarte mult de candidatul ales, indiscutabil”, mai spune Gaibu: „Sperăm că progresele care au fost înregistrate vor asigura un fundament bun pentru continuarea acestor relaţii, pentru că este important pentru R. Moldova să continuie relaţiile cu FMI, şi nu văd niciun motiv de ce noul candidat nu ar continua progresele şi nu ar menţine  aceste relaţii bune cu FMI”.