Experţi: Anii 2017 şi 2018 - ani rataţi din punct de vedere economic. Banii publici se cheltuie iraţional
Sursa foto:Point.md Vizualizari:

Experţi: Anii 2017 şi 2018 - ani rataţi din punct de vedere economic. Banii publici se cheltuie iraţional

Anii 2017 şi 2018, din punct de vedere economic, au fost ani rataţi şi creşterea care a fost înregistrată, mai degrabă, înseamnă o recuperare decât dezvoltare. De această părere sunt experţii Veaceslav Negruţă, Veaceslav Ioniţă şi Sergiu Tofilat, transmite IPN.

Veaceslav Negruţă, expert Transparency International Moldova, susţine că din punct de vedere al potenţialului de creştere, de investiţii, atât anul 2017, cât şi 2018 au fost ani rataţi. Potrivit lui, investiţiile serioase, în special cele din afară, sunt încă în aşteptare, iar acest lucru se datorează, în mare parte, lipsei de coerenţă în politici economice şi financiare.

În plus, atât în 2017, cât şi în 2018 Republica Moldova nu a beneficiat de resurse suficiente din partea UE şi FMI din cauza faptului că autorităţile Republicii Moldova au fost ghidate de o agendă de business, de grup. „De fapt, Republic Moldova s-a trezit din nou izolată de tot ce se cheamă procese economice active şi a fost lipsită inclusiv de cele 100 de milioane de euro, asistenţă macrofinaciară”, a spus Veaceslav Negruţă la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că în anii 2017 şi 2018 mai degrabă a fost vorba de o recuperare în economie. „Cât priveşte partea economică, la exporturi avem creştere – 80% din creştere este determinată de UE. Dar această creştere mai mult seamănă a recuperare. După ce ai căzut, noi acum încet-încet ne întoarcem unde am fost”, a menţionat Veaceslav Ioniţă. Expertul numeşte cea mai mare ratare a anului 2018 incapacitatea autorităţilor de a restabili relaţiile cu partenerii externi.

Expertul comunităţii WhatchDog.md Sergiu Tofilat afirmă că ultimii trei ani de dezvoltare a Republicii Moldova se caracterizează prin „stabilitate în politici incoerente ale guvernării, în cheltuirea iraţională a banului public, în decizii care nu se bazează pe logica economică”. „Tot ce se face, din păcate, nu este în favoarea cetăţeanului şi drumul acesta nu duce nicăieri. Noi, de fapt, irosim şi timpul, şi banii publici şi lucrul acesta afectează destul de grav situaţia noastră pentru că cetăţenii din Moldova nu aşteaptă, lumea pleacă”, spune expertul.

Similare
RECOMANDĂRI