Expertă: Schemele ajutoarelor de stat -miliarde de lei pentru denaturarea concurenţei
Sursa foto:simbol Vizualizari:

Expertă: Schemele ajutoarelor de stat -miliarde de lei pentru denaturarea concurenţei

Valoarea ajutoarelor de stat acordate în 2016 a fost de 5,6 miliarde lei, ceea ce constituie 4,2% din PIB, o valoare mult prea ridicată comparativ cu practicile internaţionale. Acest volum ridicat de resurse publice direcţionate din bugetele autorităţilor centrale şi locale către entităţi private în condiţii de transparenţă şi eficienţă redusă ridică anumite semne de întrebare.  Or, în cazul ajutoarelor de stat linia dintre corectarea eşecurilor pieţei şi denaturarea concurenţei este una foarte subţire, a declarat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, experta IDIS Viitorul, Diana Enachi.

„Obiectivul Consiliul Concurenţei este de a reduce nivelul ajutoarelor de stat la 1% până în anul 2020. Pentru comparaţie, în Romania valoarea ajutoarelor de stat acordată în anul 2016 a fost de 10,4% miliarde RON - 1,5% din PIB”, a explicat Diana Enachi.

În Republica Moldova, în structura repartiţiei ajutorului de stat, conform formelor de acordare în perioada 2011–2016, ponderea cea mai mare au avut-o facilităţile fiscale - 77,74% din valoarea totală a ajutorului de stat.  Cele mai multe ajutoare de stat sunt de natura renunţării la veniturile bugetare.

Cele mai grave probleme ce vizează ajutoarele de stat din Republica Moldova vizează eficienţa şi transparenţa acestora.  Prin urmare, nu avem un mecanism de monitorizare şi control al eficienţei banilor publici acordaţi sub formă de ajutor de stat pentru a vedea măsura în care situaţia economică a beneficiarului s-a schimbat după acordarea ajutorului. Iar, în privinţa transparenţei, se constată cu regret faptul că deşi avem un Registru al ajutoarelor de stat, acesta este destinat exclusiv autorităţilor. În România şi în alte state europene, registrele ajutoarelor de stat sunt platforme de date deschise şi oferă informaţii precum valoarea şi categoria ajutorului de stat, beneficiarii, sectorul de activitate şi perioada acordării, oricărui utilizator.

În concluzie, Diana Enachi a spus că potrivit practicii UE este necesar de a reduce nivelul ajutoarelor de stat. Indicatorul trebuie să constituie mai puţin de 1% din PIB fără compromiterea măsurilor de sprijin pentru corectarea eşecurilor pieţei.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Similare
RECOMANDĂRI