ECONOMIC

Expert: Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova oferă un plus de imagine atractivităţii noastre investiţionale

post-img

Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova oferă un plus de imagine atractivităţii noastre investiţionale de care avem nevoie acum ca niciodată. Republica Moldova din păcate a fost şi este ocolită de investiţiile străine. Pe cap de locuitor, acestea sunt de 10 ori mai mici decât în România. După criza bancară din 2014, băncile noastre suferă de un deficit de imagine enorm, este părerea economistului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă.

"Sistemul nostru bancar avea nevoie de un campion al schimbării. După criza din 2014, când BNM a înăsprit supravegherea asupra băncilor comerciale, constatăm că băncile noastre în condiţiile noi nu pot oferi credite.

Avem un blocaj: cetăţenii încet şi-au restabilit încrederea în bănci, depozitele cresc, iar creditarea stagnează deja al treilea an. Drept consecinţă băncile suferă de exces de lichiditate fără strategii şi capacităţi clare de creştere a volumului de credite oferite economiei", scrie în comentariul său Veaceslav Ioniţă.

Expertul mai crede că Banca Transilvania cu certitudine va avea o politică agresivă de creştere a portofoliului de credite şi poate deveni un agent al schimbării sistemului nostru bancar. Aceasta a crescut în România anume datorită politicii agresive de creditare a companiilor mici şi mijlocii. Această strategie a fost asistată de sistem de management modern, tehnologii performante şi capacităţi interne de a lucra cu mediul de afaceri.

Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova, în sistemul bancar, înseamnă un semnal pentru alţi investitori în special cei din România.

Ioniţă a concluzionat că Banca Transilvania va promova în Republica Moldova aceeaşi politică de creditare activă a companiilor mici şi mijlocii, iar acest lucru va mobiliza şi restul băncilor.