Expert: Vama nu mai este motorul creşterii veniturilor la Bugetul Public Naţional
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Vama nu mai este motorul creşterii veniturilor la Bugetul Public Naţional

Vama nu mai este motorul creşterii veniturilor la Bugetul Public Naţional (BPN) înregistrând cea mai slabă performanţă în acumularea veniturilor bugetare, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniţă. Astfel, potrivit lui, economia deja de jumătate de an trage primele semnale de alarmă.

Chiar dacă veniturile BPN au înregistrat creştere în primul trimestru, totuşi ritmul de creştere a încetinit de două ori faţă de sfârşitul anului 2016 - prima jumătate a anului 2017.
 


 

Ioniţă susţine că, încetinirea se datorează cea mai mare parte stopării creşterii încasărilor de la vamă atât a TVA cât şi a Accizelor. „În 2017 pentru asigurarea veniturilor bugetare în contextul lipsei de finanţare externă, Serviciul Vamal a înăsprit puternic politicile sale, fapt ce a permis creşteri substanţiale de venituri. Majorările s-au datorat creşterii valorii declarate în vamă a mărfurilor importate şi creşterea presiunii fiscale pe unitate de marfă importată, lucru resimţit puternic de toţi importatorii şi în mod special de cei mici”, spune expertul.
 

Astfel, el spune că această sursă de acumulare a veniturilor bugetare s-a epuizat deja spre finele anului 2017. „Or, Guvernul a anticipat acest fenomen şi a prognoza pentru 2018 o creştere de 0% a încasărilor din TVA la mărfurile importate. Fapt care cel mai probabil şi se va realiza”, afirmă Ioniţă.

Totodată, această situaţie neplăcută cu încasările de la vamă nu pun în pericol executarea BPN pentru 2018, deoarece Guvernul în mod prudenţial a aprobat un buget foarte pesimist cu o creştere de 6,8%, faţă de majorarea reală de 16,2% în 2017.

În opinia expertului, veniturile BPN vor creşte în acest an cu 11,6%, majoritatea vor fi executate peste anticipările Guvernului, cu excepţia granturilor care şi în acest an vor fi mult sub nivelul prognozat. În primul trimestru granturile au fost accesate în volum de 67,1 milioane lei sau 2,4% din totalul de 2,8 miliarde.

„Veniturile totale ale BPN vor constitui în 2018 circa 59,6 miliarde lei, sau cu 2,6 miliarde mai mult faţă de suma planificată, însă cu un ritm de creştere mult mai mic decât în 2017”, susţine Ioniţă.

  •  
Similare