ECONOMIC

Expert: Transferurile din străinătate sporesc consumul însă nu dezvoltă economia

post-img

Transferurile băneşti joacă în continuare un rol esenţial în creşterea consumului cetăţenilor Republicii Moldova, dar nu contribuie la dezvoltarea economiei ţării, consideră expertul Vlad Bercu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în studiu său pentru Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, el a menţionat că "volumul transferurilor băneşti în 2017 a constituit $1,2 mlrd., fiind cu 11,2% mai mult decât în anul precedent ($1,07 mlrd.)".

"Însă trebuie să ţinem cont că anii 2015-2016 au fost o perioadă de criză pentru republică, iar volumul remitenţelor coborâse la cel mai jos nivel din ultimii zece ani, după o scădere cu 30% în 2015 şi de 4,5% în 2016", susţine expertul.

Potrivit lui, o parte din transferuri au fost investite, pe parcursul a şapte ani, în 1136 de proiecte care au primit susţinere de la stat în sumă de 213,49 mil. lei prin intermediul Programului PARE 1+1 de atragere a remitenţelor în economie. Suma totală a investiţiilor directe în economia ţării realizate în cadrul acestui program constituie peste 678,42 mil. lei. Aceste investiţii reprezintă o picătură în mare comparativ cu suma transferurilor efectuate în această perioadă, care se ridică la $9,5 mlrd.