ECONOMIC

Expert: Statul oferă peste 100 de facilităţi fiscale şi vamale, de ce s-a început de la tichetele de masă?

post-img

Anularea facilităţilor la tichetele de masă, care este echivalentă cu anularea tichetelor de masă, este o modificare majortă, care are un impact asupra mediului de afaceri, nu poate fi promovată fără consultări largi cu mediul de afaceri. De această părere este expertul economic IDIS Viitorul Veaceslav Negruţă.

Expertul spune că argumentul că anularea tichetelor de masă se face datorită pierderilor enorme în bugetul de stat nu este unul puternic. Acesta se întreabă de ce s-a decis să se înceapă cu tichetele de masă, în contextul în, costul anual al tichetelor de masă este de 150 de milioane de lei anual, iar statul oferă peste 100 de facilităţi fiscale şi vamale (unele sunt oferite chiar şi de 20 de ani) care costă bugetul peste 23 de miliarde de lei.
 
Statul în prezent oferă peste 100 de facilităţi fiscale şi vamale, mai mult de jumătate din ele sunt oferite de peste 20 de ani. Nimeni nu cunoaşte care sunt aceste facilităţi, lista beneficiarilor, impactul şi rezultatul economic al acestor facilităţi. Cea ce cunoaştem este că în acest an costurile bugetare de la toate aceste facilităţi va depăşi suma de 23 miliarde lei.

Cine a evaluat aceste facilităţi şi de ce sa decis să se înceapă cu tichetele de masă, care afectează cel mai vulnerabil segment al populaţiei şi înrăutăţeşte şi mai mult mediul economic din ţară?

Argument că anularea tichetelor de masă se face datorită pierderilor enorme în bugetul de stat nu rezistă nici la o critică
”, spune Veaceslav Ioniţă.

Evident că orice facilitate fiscală are un cost. În cazul tichetelor de masă costul anual se ridică la 150 milioane lei. Acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru faptul că agenţii economici au un instrument atractiv de stimulare a angajaţilor, iar angajaţii au un supliment alimentar important la salariu. Nimănui nu-i trece prin cap să anuleze pensiile, deoarece bugetul public naţional are pierderi de 21 miliarde lei, doar în acest an. 

Întrebaţi agenţii economici cât de greu este în prezent să găseşti un lucrător. Cât de greu este să-l menţii la lucru. Toţi pleacă pe un cap. Ce poate face statul? Simplu: să ajute agenţii economici prin anumite instrumente fiscale să menţină forţa de muncă. Tichetele de masă sunt unul din aceste instrumente
”, spune expertul.