Expert: Promovarea bunurilor şi produselor cu specific naţional ar scoate din anonimat localităţile din Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Promovarea bunurilor şi produselor cu specific naţional ar scoate din anonimat localităţile din Republica Moldova

Promovarea bunurilor din ţara noastră în străinătate ar avea un impact pozitiv asupra imaginii Republicii Moldova, companiilor şi a produselor locale. Acest lucru ar aduce la o schimbare calitativă a potenţialului de dezvoltare economică a localităţilor şi a comunităţii de afaceri, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, care a participat la Congresul European al Autorităţilor Locale de la Cracovia, Polonia.

”În Polonia dar şi în alte state europene se atrage atenţia asupra metodelor de promovare a serviciilor, produselor şi a localităţilor. Or, utilitatea este destul de mare pentru că se face o schimbare calitativă în tehnicile de management şi marketing. Pentru Republica Moldova avantajul este în promovarea exporturilor şi atragerea investiţiilor. Avem foarte multe produse calitative, dar sunt puţin cunoscute în lipsa promovării. Cu excepţia galeriilor subterane de la Cricova şi MiIeştii Mici, Republica Moldova are foarte multe localităţi care merită a fi scoase din anonimat la fel ca şi agenţii economici. O modalitate de promovare a localităţilor şi companiilor din Republica Moldova este crearea şi promovarea brandurilor locale, înregistrarea mărcilor comerciale, a denumirilor de origine, indicaţiilor geografice”, a spus Chivriga.

Directorul de programe a adus un exemplu de succes al grupurilor de acţiune locală de la Ungheni şi Ştefan Vodă, care prin cooperare au reuşit să aibă rezultate bune. ”Grupurile de acţiune locală create în regiunea Cula, Ungheni (14 primării şi 34 de sate) şi cel de la Ştefan Vodă (7 primării şi 8 sate) au avantaje pe partea ce ţine de ocuparea forţei de muncă şi prestaţia companiilor. De exemplu, la Ştefan Vodă sunt multe întreprinderi din industria vinicolă, care au reuşit să se facă cunoscute pe piaţa internă şi cea externă. Totodată, sunt şi întreprinderi mai puţin cunoscute (întreprinderea lui Ion Tulei), care concurează pe pieţele din Orientul Mijlociu pe filiera produselor pomicole”.

Sunt zone unde îndeletnicirile locale sunt specifice. De exemplu arta culinară, care e puţin cunoscută în regiune. Dar promovarea eficientă a acestor produse poate oferi o caracteristică identitară a zonelor. O soluţie ar fi şi cooperarea agenţilor economici.

În concluzie, potrivit lui Viorel Chivriga, ţinta este aducerea satului în vizor. Satul care uşor-uşor se pierde de pe lista priorităţilor celor de la oraş, şi nu numai celor de la oraş, ci de pe lista priorităţilor cetăţenilor Republicii Moldova care pleacă din ţară.

Similare
RECOMANDĂRI