Expert: Politicile actuale promovează ineficienţa energetică, iar compensaţiile de 40% oferite chişinăuienilor sunt pentru energie ce ar putea fi economisită
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Politicile actuale promovează ineficienţa energetică, iar compensaţiile de 40% oferite chişinăuienilor sunt pentru energie ce ar putea fi economisită

Investiţiile în eficienţa energetică pentru blocurile rezidenţiale, modernizarea sistemului de termoficare şi contractarea individuală a energiei termice sunt câteva dintre soluţiile pentru consumatorii vulnerabili din municipiul Chişinău, propuse de asociaţiile de locatari şi experţii energetici. Discuţiile au fost purtate în cadrul mesei rotunde „Provocările actuale ale consumatorilor vulnerabili de energie din Chişinău, pe agenda asociaţiilor de proprietari. Capacităţi şi soluţii investiţionale”, organizată de IDIS „Viitorul”.

Evenimentul a avut scopul de a aduce în discuţie rolul asociaţiilor de proprietari în oferirea soluţiilor pentru consumatorii din municipiul Chişinău şi provocările relaţiei dintre locatari şi furnizorii de utilităţi.

„În cazul municipiului Chişinău nu există problema unui cetăţean care are datorii şi nu îşi poate achita factura pentru energie. Există de fapt o problemă a tuturor şi trebuie împreună să găsim o soluţie. Rezolvând problemele consumatorilor ne ajutăm pe noi şi pe întreaga societate”, a subliniat moderatorul discuţiei, Veaceslav Ioniţă.

Sectorul rezidenţial este cel mai mare consumator de energie, fiind responsabil pentru circa 45% din consumul final de energie în Moldova, blocurile locative cu multe etaje însumând aproape 160 milioane m.p. sau 60% din fondul locativ. În acelaşi timp, fondului locativ rezidenţial îi revine 98% din totalul datoriilor faţă de furnizorul de căldură. „1900 de locatari din cele patru blocuri locative care le administrez nu au apă caldă şi achită mult pentru consumul energiei electrice. Cel mai mult bate la buzunar plata pentru consumul agentului termic: acum achităm 1 022 lei pentru o gigacalorie, de 5 ori mai mult decât în 2008. O soluţie ar fi distribuţia energiei termice pe orizontală, dar totuşi, modernizarea sistemului de termoficare fără implicarea statului va dura o veşnicie”, povesteşte Magda Ivasiuc, preşedintele CCL 169 din sectorul Botanica.

„Nu am apă caldă de 20 de ani şi mă spăl din căldare, iar sănătatea îmi este distrusă din această cauză. Iar pensia lunară de 866 lei nu îmi poate acoperi costurile enorme pentru facturile la energie”, povesteşte Valentina, locatară din sectorul Botanica.

La rândul său, expertul în energetică Victor Parlicov susţine că este de părere că politicile actuale promovează ineficienţa energetică, iar soluţiile ar fi altele. „Problema cu eficienţa energetică în blocuri este fundamentală. Municipalitatea oferă compensaţii de 40% pentru oamenii care consumă energia ce ar putea fi economisită. Noi de fapt subsidăm pierderea de energie. Din punctul de vedere a politicilor, este vorba de o risipăSubsidarea trebuie să se facă la eficienţa energetică şi nu la consumul de energie, provocând în aşa fel o risipă de energie. Iar soluţii şi investiţii pentru eficienţa energetică sunt şi pot fi finanţate. Problema la acest capitol există însă la nivel de sistem şi poate fi rezolvată doar la nivel de sistem”.

Potrivit rectificărilor de anul trecut în legea cu privire la eficienţa energetică, în tarife va fi introdusă schema de obligaţii financiare. Acest lucru presupune că furnizorii de servicii energetice vor colecta bani suplimentar de la consumatori şi îi vor transfera la Agenţia pentru Eficienţă Energetică pentru realizarea programelor de eficienţă energetică, fapt ce va pune presiune pe tarife. Acestă schemă însă nu a fost reflectată în metodologiile ANRE şi pe de o parte este introdusă o componentă nouă de costuri, iar pe de altă parte, oferim susbdisii fiscale la consumul de energie pentru anumiţi consumatori mari”, a mai adăugat Victor Parlicov

În acelaşi timp, expertul în energetică, Sergiu Ungureanu propune contractarea directă: „Consumatorul nu cunoaşte care este consumul pentru energie termică, deoarece nu are contor şi nu poate verifica. De acceea, trecerea la sistemul individual de contractare, contorizare, taxare şi reglare este cea mai potrivită soluţie pentru consumatori. Soluţii tehnice există şi ele trebuie discutate cu asociaţiile de loctari, cu furnizorii, cu cei care gestionează reţelele inginereşti şi cu municipalitatea”.

Sărăcia energetică este o problemă complexă, iar tariful unic stimulează consumuri excesive de energie electrică pentru consumatorii casnici din spusele lui Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie. El arfirmă că tariful unic provoacă apariţia fenomenului de subvenţionare, ceea ce contravine Cartei Europene a Energiei şi sugerează soluţii pentru consumatorii vulnerabili: „Este necesară balansarea economică a tarifelor la energie electrică şi cea termică, deoarece toată republica plăteşte pentru confortul locuitorilor din municipiile Chişinău şi Bălţi. Iar pentru consumatorii vulnerabili propun următoarea soluţie: pentru cei care consumă mai puţin de 30 KWh de energie pe lună, tariful să fie micşorat de două ori”, consideră Nicolae Mogoreanu.

Potrivit Eurostat, ponderea costurilor energiei electrice în veniturile gospodărilor casnice din Republica Moldova este de 3,4%, cu mult mai mare decât în alte ţări, iar această situaţie este similară şi sectorului gazelor naturale (7%) şi al energiei termice (11,4%).

Potrivit proiectelor supuse consultărilor publice, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică solicită aplicarea, de la 1 august, a unui tarif de 194,40 bani/kWh, faţă de 180,25 bani/kWh cât solicita în martie. Astfel, dacă ANRE va aproba majorările, consumatorii casnici ar putea plăti, din august, câte 1 leu şi 94 de bani pentru un kWh, în loc de 1 leu şi 79 de bani, cât plătesc în prezent, ceea ce înseamnă cu 15 bani mai mult.

Similare
RECOMANDĂRI