ECONOMIC

Expert: Întreprinderile de stat au o importanţă majoră pentru economia ţării

post-img

Odată cu declararea independenţei, Republica Moldova a început procesul de liberalizare a economiei şi de privatizare a proprietăţilor publice. Actualmente, conform datelor statistice oferite de Camera Înregistrării de Stat, în ţară activează 1 572 de întreprinderi de stat şi municipale, şi 4 483 societăţi pe acţiuni, unde, în mai puţin de 5% din aceste societăţi, statul deţine o cotă parte.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, venitul din vânzări al companiilor în proprietatea publică reprezintă pentru anul 2016, aproximativ 20,1% din vânzările totale a agenţilor economici din Republica Moldova. Prin urmare, impactul acestor companii asupra economiei ţării, dar şi a bunăstării populaţiei este enormă.

Pe lângă impactul social pe care îl au, prin implicarea în câmpul muncii a unui număr mare de persoane, aceste companii prestează servicii publice importante precum: salubrizarea, producţia produselor de primă necesitate, aprovizionare cu resurse energetice, servicii de întreţinere şi dezvoltare a infrastructurii etc.

Întreprinderile de stat sunt lipsite de transparenţă şi gestionare eficientă

Chiar dacă aceste companii au o importanţă majoră pentru economia ţării, Ion Butmalai, economist la IDIS „Viitorul” constată că acestea suferă de o lipsă de transparenţă, gestionare ineficientă suprapusă cu influenţa factorului politic. Unul dintre cele mai relevante exemple este impactul gestionării netransparente şi defectuoase care au dus la achiziţia dubioasă a Băncii de Economii, iar ulterior la delapidarea rezervelor BNM. 

Prin intermediul iniţiativei implementate în comun de către IDIS şi INEKO, scopul este de a crea instrumente care vor evalua sustenabilitatea financiară a companiilor în proprietatea statului dar şi transparenţa lor. Odată ce procesele de luare a deciziilor, dar şi datele cu caracter financiar sunt făcute publice, există un spaţiu de manevră mai îngust pentru acţiuni defectuoase.