Expert: În lipsă de granturi, R. Moldova este nevoită să reducă cheltuielile bugetare şi să se împrumute din greu pe intern
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: În lipsă de granturi, R. Moldova este nevoită să reducă cheltuielile bugetare şi să se împrumute din greu pe intern

În anul 2021 Guvernul va fi nevoit să aloce 5,9% din toate veniturile sale fiscale ale Bugetului de Stat pentru plata dobânzilor la creditele contractate anterior. Suma spre plată se ridică la 2,2 miliarde lei, ceea ce este de 4 ori mai mult decât acum 7-8 ani în urmă, când dobânzile pentru credite constituiau 0,5-0,6 miliarde lei anual. Despre aceasta vorbeşte expertul economic Veaceslav Ioniţă, pe blogul său.

Această creştere a cheltuielilor cu dobânzile la credite a fost condiţionată de câţiva factori de bază, spune economistul.

„În primul rând noi suntem nevoiţi să plătim dobânzi anuale pentru garanţiile oferite la creditul care a acoperit gaura provocată de jaful bancar din 2014. Nerecuperarea banilor din jaful bancar este o povară grea pe umerii noştri. Însă aceste plăţi se ridică la 0,8-0,9 miliarde lei anual, cea ce reprezintă jumătate din creşterea cheltuielilor cu dobânzile la credite”.

Un alt factor de creştere o reprezintă izolarea externă a R. Moldova din ultimii 6 ani, ceea ce a dus la reducerea drastică a granturilor oferite R. Moldova, spune Veaceslav Ioniţă.

„Astfel, raportat la PIB, granturile obţinute de Moldova în prezent s-au redus de 15 ori faţă de maxima din 2014, când ele au constituit 3% din PIB. În 6 ani, R. Moldova a ratat oportunitatea de a obţine 26 miliarde lei sub formă de granturi. Drept consecinţă în toţi aceşti 6 ani bugetul de stat a fost executat mult sub nivelul aprobat. (Mai multe detalii vedeţi aici) Iar Guvernul în lipsă de granturi a fost nevoit să apeleze la împrumuturi externe, dar şi acestea deja nu mai sunt oferite Moldovei şi în prezent se mizează pe împrumuturile interne care şi reprezintă al doilea factor de bază în creşterea costurilor cu dobânzile plătite de bugetul de stat.”

Cert este că în prezent, R . Moldova, în loc să beneficieze de suport extern sub formă de granturi, pentru depăşirea crizei COVID-19, dezvoltarea infrastructurii şi reforma instituţiilor, este nevoită să reducă cheltuielile bugetare şi să se împrumute din greu pe intern, spune expertul. Drept consecinţă în loc să avem drumuri, noi avem cheltuieli de 2,2 miliarde lei cu dobânzi la credite.

Similare
RECOMANDĂRI