ECONOMIC

Expert: În domeniul energetic nu există suficientă voinţă politică

post-img

Republica Moldova a transpus o mare parte din directivele europene. În linii mari, a fost finalizat procesul de elaborare şi adoptare a legislaţiei primare referitoare la pieţele energetice, deşi în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale la directivele europene, Republica Moldova a fost într-o întârziere, aproape permanentă, în privinţa termenilor convenite cu Comunitatea Energetică Europeană.

Potrivit interviului din BULETINULUI INFORMATIV a lui Victor Parlicov, expert în energetică, blocajele principale la Chişinău, inclusiv în sectorul energetic, referitoare la legislaţie, schimbarea regulamentelor şi elaborarea metodologii întotdeauna au ţinut de voinţă politică.

„Pe agenda energetică a Republica Moldova sunt câteva dimensiuni principale: gaze naturale, energie electrică, energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Mai nou, începe să se atragă o atenţie tot mai mare dimensiunii de cercetare şi inovare în domeniul tehnologiilor energetice curate cu emisii reduse de CO2. Toate aceste dimensiuni sunt orientate la legislaţia existentă în UE în domeniul energetic. La moment, Republica Moldova a transpus o mare parte din directivele europene. În linii mari, a fost finalizat procesul de elaborare şi adoptare a legislaţiei primare referitoare la pieţele energetice. Asta cu toate că în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale la directivele europene, Republica Moldova a fost într-o întârziere, aproape permanentă, în privinţa termenilor convenite cu Comunitatea Energetică Europeană pentru implementarea Pachetului Energetic III”, a menţionat Parlicov.

Întrebat despre beneficiile integrării Republicii Moldova în sistemul de energie electrică şi de gaze naturale european, expertul a menţionat: „În aceste sectoare sunt foarte multe nuanţe. Dacă vorbim de interesul nostru ca stat, atunci transpunerea legislaţiei europene şi integrarea Republicii Moldova pe piaţa energetică comună europeană va constitui rezolvarea mai multor probleme pe care le are Republica Moldova în domeniul energetic. Dar pentru aceasta nu este suficient să transpui legislaţia primară şi cea secundară. Da, ANRE-ul poate fi criticat parţial că încă nu a elaborat şi aprobat tot setul de acte normative preconizat, dar chiar dacă astăzi instituţia ar finaliza procesul de transpunere a legislaţiei secundare, pe piaţa energetică a Republicii Moldova situaţia nu s-ar schimba”.