Expert-Grup solicită investigarea modului în care s-au format datoriile la Air Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert-Grup solicită investigarea modului în care s-au format datoriile la Air Moldova

Centrul Analitic Independent Expert-Grup solicită autorităţilor să investigheze modul în care s-au format datoriile companiei aeriene Air Moldova.

 Într-o notă de poziţie lansată joi, 4 octombrie, experţii centrului spun că este creată impresia că Air Moldova intenţionat a fost gestionată ineficient, cu scopul aducerii acesteia în prag de faliment pentru a fi privatizată la preţ redus, transmite IPN.

O investigaţie a instituţiilor competente, precum Centrul Naţional Anticorupţie, poate arăta dacă îndatorarea companiei a fost rezultatul unor condiţii dificile şi a competiţiei sporite de pe piaţă sau intenţia unor grupuri de interese.

Experţii Centrului menţionează că privatizarea companiei a avut loc fără desemnarea unui consultant financiar individual, aşa cum prevede legislaţia în cazul unui bun de o importanţă deosebită. Lipseşte o argumentare clară cu privire la valoarea tranzacţiei. Nu există nimic care să arate că a fost efectuată o evaluare independentă şi care să confirme faptul că valoarea de 50 de milioane de lei (bani transferaţi în bugetul de stat de pe urma privatizării) este una justă pentru o companie de calibrul Air Moldova.

Potrivit experţilor, comunicarea despre privatizare creează impresia că nu s-a urmărit alimentarea interesului investitorilor. Caietul de sarcini şi celelalte documente nu au fost traduse în vreo limbă străină, iar promovarea anunţului s-a limitat la comunicatele oficiale plasate pe pagina web a Agenţiei Proprietăţii Publice, nemaivorbind de perioada extrem de restrânsă pentru analiza documentelor din partea potenţialilor investitori.

Experţii de la Expert-Grup sunt de părere că performanţa financiară slabă a dus la supra-îndatorarea companiei. În doar cinci ani, Air Moldova şi-a asumat datorii noi în valoare de peste 625 de milioane de lei.

Experţii mai menţionează că persoana juridică care a preluat compania a fost fondată în august 2018 şi dispune de un capital social subscris de 500 de mii de lei. Nu se cunoaşte dacă compania, deţinută în proporţie de 49% de către „Blue Air Aviation” şi 51% de către doua persoane fizice, deţine resursele necesare pentru stingerea datoriilor acumulate la Air Moldova şi care sunt termenele de stingere a acestora.

Agenţia Proprietăţi Publice a anunţat la 2 octombrie faptul că Air Moldova a fost vândută companiei Civil Aviation Group SRL. Valoarea tranzacţiei a fost de 1,2 miliarde de lei. 50 de milioane de lei au fost transferaţi la bugetul de stat, iar restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite.

Similare
RECOMANDĂRI