ECONOMIC

Expert-Grup: Sectorul bancar din R. Moldova este stabil, însă lichiditatea rămâne mult peste limitele reglementate

post-img

La sfârşitul lunii ianuarie 2019, rezultatele financiare raportate de bănci prezintă o situaţie stabilă în sector. Potrivit Centrului Analitic Expert-Grup, principalii indicatori financiari şi prudenţiali înregistrează valori cuprinse în limitele, sau chiar peste cele admise de banca centrală.

„Totodată, rezervele acumulate şi profitul raportat menţin nivelul de solvabilitate la un nivel superior, cu oscilaţii de la o bancă la alta în intervalul 20–62%. Lichiditatea rămâne mult peste limitele reglementate, pe termen scurt atingând un nivel de circa 54%, ceea ce presupune că mai bine de jumătate din expunerile băncilor continuă să fie reprezentate de active lichide cu risc redus (valori mobiliare de stat, certificate ale BNM sau rezerve obligatorii). De asemenea, indicatorii calităţii activelor continuă să se amelioreze, rata creditelor neperformante înregistrând un nivel de aproximativ 12,15%, cu oscilaţii pe segmentul 4,4-31% în dependenţă de bancă. Totodată, la nivel individual, pentru luna ianuarie toate băncile au raportat profit, la nivel colectiv acesta însumând valoarea de 215,5 mil. MDL”, se spune într-un comunicat al Expert-Grup. 

Pe fondul reducerii nivelului ratelor de dobândă şi creşterii cererii de credite din partea persoanelor fizice, intermedierea bancară consemnează un ritm pozitiv de creştere. Această tendinţă este alimentată în special de extinderea volumului lunar de credite noi acordate pentru procurarea/construcţia imobilului, sau pentru consum. În acelaşi timp, şi ritmul de creditare a persoanelor juridice tinde să accelereze, totuşi insuficient pentru a contracara viteza de rambursare a creditelor acordate anterior. Această situaţie se explică prin durata de maturitate scăzută a acestui tip de credite în comparaţie cu cele imobiliare acordate către persoanele fizice, fapt ce frânează extinderea stocului total de credite. În aceste condiţii, la sfârşitul lunii ianuarie 2019, stocul total de credite acordate de băncile comerciale înregistrează valoarea de 35,3 mlrd. MDL, în scădere uşoară faţă de luna precedentă de circa 0,5% sau cu 176 mil. MDL. Totodată, volumul de finanţare acordat în monedă naţională tinde să se consolideze, atingând o pondere de 62%, urmat de cel în EUR cu o pondere de aproximativ 26%.

În urma aplicării metodologiei Clasamentului performanţei bancare, la sfârşitul primei luni a anului 2019 rezultatele, potrivit Expert-Grup, se prezintă în felul următor:

Topul este condus de bănci de importanţă sistemică pentru sistemul bancar şi financiar naţional, şi anume B.C. Moldova-Agroindbank, urmată B.C. Moldindconbank şi B.C. MobiasBanca. Preponderent acestea excelează la capitolul profitabilitate şi indicatori de piaţă, revenindu-le circa 67% din profitul acumulat la nivel de sector şi 62% din totalul activelor bancare.

În mod particular, la nivelul indicatorilor generaţi pe compartimente specifice la sfârşitul lunii ianuarie 2019 putem menţiona următoarele:

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: B.C. Eximbank; BCR Chişinău şi B.C. „Energbank”
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide în raport cu total active deţinute:  B.C. „Victoriabank”; B.C. Eximbank şi B.C. „Energbank”
  • Băncile cu cele mai calitative active: „EuroCreditBank”; B.C. ProCredit Bank şi B.C. Fincombank
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: „Moldindconbank”; B.C. „Moldova-Agroindbank” şi B.C. „Victoriabank”
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piaţă după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” şi B.C. „Mobiasbanca”.