Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert Grup: Autorităţile trebuie să urgenteze interconectarea la gazoductul Ungheni-Chişinău

Republica Moldova riscă o criză energetică dacă nu va accelera procesul de interconectare cu România sau dacă nu va negocia cu Ucraina. Sunt concluziile specialistilor de la asociatia Expert-Grup, care au realizat un raport privind perspectivele gazoductului Ungheni-Chişinău. Expertii spun că în condiţiile în care la sfârşitul anului expiră contractul cu Gazprom, autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti ar trebui să pună acest subiect pe lista de priorităţi.

Experţii spun că indiferent de negocierile cu Gazprom, probabilitatea ca aceştia să ocolească tranzitul prin Ucraina în următorii ani este mare şi trebuie găsite soluţii urgente. Chişinăul ar trebui să conştientizeze aceste riscuri şi să accelereze interconectarea cu România.

Specialiştii consideră că tema securităţii energetice trebuie să ajungă în lunile următoare şi la Bruxelles, pentru a păstra regiunea în atenţia noului Parlament, care urmează să voteze bugetul.

În prezent, Republica Moldova importă doar gaz rusesc. Specialiştii afirmă că odată cu diversificarea resurselor, nu mai vor fi impuse preţuri, termeni şi clauze contractuale abuzive, aşa cum este în prezent.
Similare
RECOMANDĂRI